De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Haagse jeugd voelt zich 's avonds op straat niet veilig

Van onze Haagse redactie

   
 

DEN HAAG - Driekwart van de Haagse jeugd is 's avonds bang op straat. Vooral in het centrum van de stad, op de NS-stations, bij pinautomaten en op Scheveningen voelen veel jongeren zich onveilig.

Maar ook bij bus- en tramhaltes, discotheken, cafés en bioscopen is een groot deel van de jeugd niet op haar gemak. Dat blijkt uit de jongste stadsenquête van de gemeente Den Haag.

Incident

Hoewel in de avonduren de gevoelens van onveiligheid het grootst zijn, geeft bijna één op de vier ondervraagde jongeren aan ook overdag regelmatig bang te zijn.

Bijna één op de drie jongens en meisjes tussen de 15 en 19 jaar meldt dan ook in de afgelopen twee jaar minstens één bedreigend incident te hebben meegemaakt. Vechtpartijen en berovingen staan hierbij veruit bovenaan. Maar ook hebben meerdere jongeren te maken gehad met een schietpartij, steekpartij, seksuele intimidatie, inbraak of het achterna gezeten worden.

Op school en tijdens schoolfeesten voelt het overgrote merendeel van de jeugd zich overigens wel veilig.

Overigens geeft één op de drie jongeren in de anonieme enquête aan dat zij zich ook zelf, vaak samen met vrienden, wel eens schuldig maken aan 'kleine' vergrijpen, vooral winkeldiefstal en vandalisme. Opvallend is dat 15- en 16-jarigen meer op hun kerfstok hebben of 'openhartiger' of 'stoerder' zijn dan de 17-, 18- en 19-jarigen.

Meer politie

Volgens de jongeren zelf zouden de onveiligheidsgevoelens kunnen worden weggenomen door meer politie op straat, het creëren van meer hangplekken, meer camera's, strenger optreden en goede voorlichting op scholen.

Maar ook steken zij de hand in eigen boezem. Een groot deel van de jongeren vindt dat zij een socialere houding moet aannemen. Ook het aanspreken van anderen op hun gedrag, vrienden in het oog houden, nadenken over foute vrienden, een betere opvoeding en het zoeken van een zinvolle tijdsbesteding wordt door de jeugd genoemd als oplossing van het probleem.

De Haagse burgemeester Deetman was goed te spreken over het eigen initiatief van de ondervraagde jeugd. "Als je de suggesties van de jongeren vergelijkt met een paar jaar geleden, wordt duidelijk dat ze er nu veel beter over nadenken. Dat is absoluut een vooruitgang. Want we moeten ervoor waken dat de hele stad wordt volgehangen met camera's. Ook kan niet op iedere hoek van de straat een agent staan. Daarom is het goed als de jeugd op deze manier ook haar eigen verantwoordelijkheid neemt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.