De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Boer moet beter op varken passen

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Varkensboeren die de welzijnsregels voor dieren aan hun laars lappen, worden vanaf begin volgende maand veel strenger bestraft. Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft met de Algemene Inspectiedienst (AID) en het openbaar ministerie afgesproken dat boeren die in overtreding zijn hogere boetes tegemoet kunnen zien.

Ook gaat de AID, die onder het ministerie van Landbouw valt, vaker boerderijen bezoeken. Zodra regels worden overtreden, bijvoorbeeld door het huisvesten van dieren in te kleine hokken, zal de dienst boeren minder vaak een waarschuwing geven, maar eerder overgaan tot het opleggen van een boete.

Door de regels te verscherpen wil Brinkhorst ervoor zorgen dat meer boeren hun zaakjes in orde gaan maken.

"Boeren zullen het varkensbesluit moeten naleven. Het moet niet alleen draaien om het maken van winst maar ook om het welzijn van de dieren", zo laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten.

Een door Brinkhorst ingestelde werkgroep adviseerde de D66-bewindsman onlangs om hogere boetes op te leggen en de boeren vaker te controleren. De minister neemt dit advies dus over.

Uit recente cijfers blijkt dat varkensboeren die door de AID zijn gecontroleerd, het niet zo nauw nemen met het welzijn van hun dieren. Bij 57 procent van hen werd een overtreding geconstateerd.

Wakker Dier is blij met de stap van de minister. De stichting voert al enkele jaren actie voor een betere naleving van de welzijnsregels in de varkenshouderij. Via een advocaat had Wakker Dier de minister gemaand strenger te zijn.

Volgens een woordvoerder van boerenorganisatie LTO-Nederland zijn de varkenshouders nog niet op de hoogte gesteld van het nieuwe sanctieregime, dat vanaf augustus ingaat. "We vinden uiteraard dat dierenwelzijn veel aandacht moet krijgen. Maar de regels moeten wel eenduidig zijn, en de boeren moeten er snel van op de hoogte worden gebracht", aldus een woordvoerder. Zo is het bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk of bij het meten van een zeugenbox de lengte van de voerbak moet worden meegerekend of niet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.