De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 24 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Zwemrecord voor jeugdige Schreuder

Van onze speciale verslaggever

   
 

FUKUOKA - Zondag 29 juli 2001, de laatste dag van de WK zwemmen in Fukuoka, lijkt op voorhand een historisch moment te worden. Op die datum namelijk maakt Hinkelien Schreuder haar opwachting als startzwemster op de 4x100 meter wissel en zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de naam van Jolanda de Rover uit de annalen van de vaderlandse zwemsport verdwijnen.

De Rovers 1.02,7 op de 100 rug is de op één na oudste nationale toptijd (alleen het record op de 1500 meter vrouwen is zeven jaar ouder), maar lijkt een allesbehalve onoverkomelijke hindernis voor het 17-jarige talent uit Goor. Schreuder, die tijdens de NK in de Eindhovense klotsbak De Tongelreep slechts acht-tiende boven die tijd bleef, gaf gisteren op de 50 vrij alvast haar visitekaartje af door twee maal onder het Nederlands record, dat met 29,57 in handen was van Suze Valen, te duiken. In de series finishte de Overijsselse 29,29, in de halve finales bleek 29,22 voldoende voor een plaats in de eindstrijd van vandaag.

De onbevangenheid waarmee de winnares van negen medailles tijdens de Europese jeugdkampioenschappen van Moskou ('99) en Duinkerken (2000) de overstap naar de senioren maakt, tekende ook haar eerste WK-optredens. "Het maakt het wel extra spannend om hier tussen de mensen te staan die ik vroeger op de televisie zag. Maar het leek me verstandiger om daar maar niet op te letten. Je moet gewoon heel hard zwemmen en vervolgens kijken waar je op uit komt. Dat werkt het beste. Ik heb het hier in Japan voorlopig ontzettend naar mijn zin."

Tijdens de series van de 4x100 vrij, het onderdeel waarop Nederland in Sydney nog olympisch zilver behaalde, leerde ze overigens gelijk ook de keerzijde van de medaille kennen. Mede door een dramatisch slecht optreden van slotzwemster Wilma van Rijn werd Oranje kansloos uitgeschakeld voor de finale.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 24 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.