De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 24 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Voorjaar is voor Boogerd belangrijker dan ereplaats in Tour
   
 

TARBES - Een simpele rekensom zalfde de wonden. Bij de eerste vijftig in het klassement staan hooguit zeven renners die in het voorjaar reeds piekten. Presteren in de klassieke periode én daarna ook nog een goed klassement in de Tour rijden is anno 2001 uit den boze. Dat weet men bij de Rabobank inmiddels zeker. "Wanneer Michael Boogerd zich het hele seizoen op de Ronde van Frankrijk fixeerde, zou hij nu ook rond de vijfde plaats staan", zegt Rabobank-ploegarts Geert Leinders zelfverzekerd. "Maar dat is het ons niet waard."

Een dag nadat Boogerd boven op Luz-Ardiden zelf concludeerde dat hij klassementsrenner af is, maakt de Hagenaar op de rustdag in zijn hotel in een buitenwijk van Tarbes geen verslagen indruk. De ploegleiding en hijzelf ook enigszins hadden dit vooraf al ingecalculeerd. De sterke wisselvalligheid in zijn prestaties wijdt Leinders aan de noodgedwongen korte conditionele opbouw richting de Tour. Op Alpe d'Huez had Boogerd superbenen en eindigde hij als elfde. Een dag later stortte hij in de klimtijdrit naar Chamrousse in elkaar. De daaropvolgende rit in de Pyreneeën was hij negende, op weg naar Pla d'Adet reed hij constant en sterk op de slotklim, terwijl hij zondag in Luz-Ardiden definitief door het ijs zakte.

Leinders: "Vanaf februari tot 1 mei heeft Michael volle bak gekoerst. Daarna heeft hij twee weken rust genomen, moest hij opnieuw beginnen met trainen, wedstrijden rijden en geforceerd naar zijn topconditie groeien. Op die wijze kan je nooit zo'n sterke basis leggen dan wanneer je zoals bijna alle andere klassementsrenners vanaf maart langzaamaan je conditie opbouwt. Ik vind het niet meer dan logisch dat Boogerd in vergelijking met die andere renners ook zijn slechte dagen kent."

Die conclusie heeft Boogerd ook voor zichzelf getrokken. Ondanks zijn negatieve uitschieters weigert hij zich erbij neer te leggen dat zijn motortje te klein is om bij de beteren in de Tour te eindigen. "Vijf dagen door het hooggebergte moet ik aankunnen. Alleen heb ik in het voorjaar reeds behoorlijk in mijn reserves geput. Die rekening krijg ik nu gepresenteerd. De renners die alleen in de Tour pieken, hebben die opofferingen niet gedaan en hebben nu meer over."

Ietsje verderop knikt Leinders instemmend. De ploegarts neemt de Franse kampioen Didier Rous, die keurig op de twaalfde plaats in de rangschikking staat, als voorbeeld. "Niemand gaat mij wijsmaken dat Rous een betere renner dan Boogerd is. Alleen is Rous in dienst bij een Franse ploeg en is presteren in de Tour het enige wat voor hen telt. Wij kunnen dat niet maken. In Nederland heerst de cultuur dat je in de voorjaarsklassiekers behoort te presteren. Zeker als je zoals Michael daarin de absolute wereldtop bent."

Realistisch wist men allang dat Boogerd geen kandidaat-Tourwinnaar is. Armstrong en Ullrich steken in het grote rondewerk mijlenver boven hem uit. "Ook Joseba Beloki is een maatje te groot voor hem", vervolgt Leinders. "Wanneer alles honderd procent meezit, zou Michael rond plaats vijf kunnen eindigen. Maar moet hij daarvoor een heel voorjaar met talrijke mooie resultaten opgeven? Wij denken van niet. Als je voor de Tour kiest, dan moet je er immers ook voor zorgen dat de ploeg zich daar helemaal op fixeert. Zoals US Postal, Telekom en onder meer ONCE dat ook doen. Dan zouden mannen als Maarten den Bakker en Erik Dekker ook het voorjaar moeten laten schieten. Dat kan bij ons niet."

Boogerd erkent dat. "De Tour is voor mij niet zaligmakend", zegt de huidige nummer zestien in het klassement. "Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race zal ik niet links laten liggen, maar misschien moet ik in het voorjaar wel eens enkel naar deze twee klassiekers toeleven. Deze Tour heeft desondanks uitgewezen dat het voor mij mogelijk is om een goed voorjaar met een goede Ronde van Frankrijk te combineren. Ik ben zeker capabel om ritten te winnen, maar dan moet ik mijn dagen uitkiezen en dan ook alles of niets spelen. Het is echter een ander verhaal om kort in het klassement te eindigen."

Ploegleider Theo de Rooy denkt dat Boogerd in de toekomst qua capaciteiten het best vergeleken kan worden met een renner als Laurent Jalabert, die dit jaar voor het eerst het klassement links heeft laten liggen. "Bij ons zat het al langer in de pen dat Boogerd meer een renner is voor de eendagswedstrijden en de korte rondes", geeft De Rooy aan. "In de Tour zal hij voortaan nog meer als rittenkaper van start moeten gaan. Met zijn temperament en de wetenschap dat hij in de tijdritten sowieso tekort komt, is het moeilijk om zich drie weken volledig op het klassement te richten. Daarvoor wil hij steevast te explosief rijden."

De 'rustige' aanloop van de Rabo-renners met de Ronde van Duitsland, Ronde van Zweden, Midi Libre en Route du Sud blijkt wel een positieve zet te zijn geweest. Leinders concludeert dat zijn renners na twee weken Tour de France sneller herstellen dan de afgelopen jaren. "Na het eten merk je al dat ze weer fris zijn en meer reserves hebben dan andere jaren. Zeker voor de renners die er in het voorjaar al stonden, is deze aanloop veel beter. Dat belooft dus nog iets voor de slotweek."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 24 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.