De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 24 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Zegetocht skûtsje Heerenveen
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
(Foto: ANP)
- De bemanningsleden van het skûtsje van Heerenveen juichen nadat zij gisteren onder leiding van schipper Alard Syperda als eersten de finishlijn passeerden bij De Veenhoop. Heerenveen nam met de overwinning in de tweede wedstrijd revanche voor de wedstrijd van zaterdag. Toen eindigde het skûtsje op een derde plek, maar kreeg veertien strafpunten vanwege een verkeerde manoeuvre.

Het Lemster skûtsje, dat zaterdag nog met averij de wedstrijd moest verlaten, eindigde op een tweede plek. Leeuwarden finishte als derde. Schipper Ulbe Zwaga van Leeuwarden staat in het algemeen klassement aan kop.

Alard Syperda wint op De Veenhoop Dag van de wraak

Het was gistermiddag op de tweede wedstrijddag van het kampioenschap skûtsjesilen de dag van de wraak. Die van Alard Syperda (Heerenveen) kon niet zoeter. Op de eerste dag bij Grouw werd hij door Jitze Grondsma uit het dagklassement geprotesteerd en gistermiddag op De Veenhoop pakte de schipper van Heerenveen de overwinning. Ale Zwerver was de andere favoriet voor de eindzege, die een slechte eerste dag helemaal goed maakte. Hij eindigde als tweede.

Dat zij nummer een en twee werden lag ook aan de positionering bij de start. Zoals gewoonlijk wordt er op De Veenhoop en bij Eernewoude van de wal af gestart vanwege de nauwe wateren. Wie nummertje één op De Veenhoop loot ligt een dag later bij Eernewoude achteraan en dat geldt ook voor de rest in omgekeerde volgorde. Lemmer en Heerenveen kregen als nummers één en drie de ruimte en die werd door deze skûtsjes ten volle benut.

Omdat er heel weinig wind stond besloot de wedstrijdcommissie tot een sleepstart om de vloot van veertien skûtsjes de Wijde Ee op te trekken en op gang te brengen. Om te finishen kan dan altijd nog de chronometer worden gebruikt als de wind blijft liggen, maar zover kwam het nu gelukkig niet. Gaandeweg de strijd nam de wind juist wat toe waardoor er in de laatste van de drie ronden zelfs nog heen en weer door het beruchte Grytmansrak gevaren kon worden alvorens bij de startbordjes op de oever te finishen.

Na Heerenveen en Lemmer was Leeuwarden de derde die het eerst bij de eigen startplaats aankwam, waardoor Ulbe Zwaga de leiding stevig in handen heeft. Één schipper kwam in het zicht van de haven beroerd uit: Pieter Brouwer van Eernewoude. Bij de boei voor het overvolle terras van Iesicht raakte de tuigage van zijn schip vast aan die van Grouw.

Beide skûtsjes maakten een slag in de rondte en daar werden de Eernewoudsters zo duizelig van dat ze in één klap enkele plaatsen verloren. Brouwer trok daarop het rode doek in het want. Na afloop praatte Berend Mink van Grouw als Brugman om het geschil uit de wereld te helpen en deze diplomatieke actie had nog succes ook. Brouwer trok zijn protest in waardoor Mink keurig vierde bleef in de daguitslag.

Anne Tjerkstra (Langweer), tweede bij Grouw, kon ditmaal geen vloot houden nadat hij in problemen kwam bij de Iesicht-boei. Douwe Visser (Sneek), normaliter in de top, stelt tot op heden teleur. Nog nooit is hij het kampioenschap zo matig gestart.

Skûtsjesilen De Veenhoop (2e wedstrijd). Uitslag:

1. Alard Syperda Heerenveen 2. Ale Zwerver Lemmer 3. Ulbe Zwaga Leeuwarden 4. Berend Mink Grouw 5. Eldert Meeter Bolsward 6. Peter Sijperda Joure 7. Frans Huitema Drachten 8. Lodewijk Meeter Huizum 9. Jitze Grondsma Halve Maen Drachten 10. Meindert de Groot Stavoren 11. Douwe Visser Sneek 12. Anne Tjerkstra Langweer 13. Pieter Brouwer Eernewoude Ype van der Meulen (Woudsend) verliet het wedstrijdwater na een foute manoeuvre jegens Eernewoude.

Klassement:

1. Leeuwarden 3,9, 2. Grouw 8, 3. Joure 9, 4. Bolsward 10, 5. Langweer 14, 6. Heerenveen 14,9, 7. Lemmer 16, 8. Halve Maen Drachten 18, 9. Sneek 19, 10. Huizum 19, 11. Drachten 19, 12. Woudsend 20, 13. Eernewoude 20, 14. Stavoren 20.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 24 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.