De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 24 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Zwitserland wil
opheldering in
Clickfonds-zaak

   
 

DEN HAAG - Zwitserland heeft Nederland om opheldering gevraagd over de gang van zaken in de Clickfonds-affaire. Dit is gisteren bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Justitie in Den Haag, waar het verzoek is geplaatst.

De grootste beursfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis liep in eerste aanleg uit op een fiasco voor het openbaar ministerie in Amsterdam, onder meer door een vertaalfout in een aan de Zwitsers gericht rechtshulpverzoek.

Tijdens de vele zittingen in de Clickfonds-zaak hadden advocaten van de verdachten al hun vraagtekens bij de rechtmatigheid van het bewuste rechtshulpverzoek gezet. Daarin zou het OM de zaak bewust zwaarder hebben aangezet door de beursfraude in verband te brengen met het witwassen van 'misdaadgeld' van drugsbaron 'De Hakkelaar'.

Belastingfraude alleen en bepaalde vormen van handel met voorkennis zijn onvoldoende om rechtshulp te krijgen van de Zwitsers, die nog steeds een stringent bankgeheim hanteren.

Het Zwitserse ministerie van Justitie wil nu van Nederland precies weten welke fouten er zijn gemaakt in de hele procedure en welke rol de informatie die de Zwitsers op basis van het rechtshulpverzoek hebben gegeven, daarin heeft gespeeld.

De rechtbank verklaarde het OM goeddeels niet-ontvankelijk in de zaak tegen de vroegere top van het effectenhuis Van Leemhuis en Van Loon. De verdachten kwamen weg met een betrekkelijk lage boete. Het OM had forse celstraffen geëist. Het OM is beroep gegaan.

Het ministerie van Justitie heeft de brief van hun collega's uit Bern vorige week ontvangen. "We zijn bezig met het bepalen van een standpunt", aldus de woordvoerder gisteren. Voor het officiële antwoord uit Den Haag moeten de Zwitsers mogelijk nog enige maanden geduld hebben. "Eerst moet het hoger beroep van het OM zijn afgehandeld."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 24 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.