De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 24 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bond: Philips schrapt
25000 banen dit jaar

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - Philips gaat fors meer banen schrappen dan het elektronicaconcern tot nu toe heeft aangekondigd. Dit jaar verdwijnen wereldwijd niet 10.000, maar 25.000 banen bij het concern, zo vreest voorzitter Ad Verhoeven van de vakcentrale Unie/MHP.

Verhoeven zegt zich mede te baseren op informatie uit een besloten presentatie die Philips-topman Gerard Kleisterlee half mei hield voor honderd van zijn topmanagers in Hilvarenbeek. "En op onze eigen analyse daarvan", aldus de vakbondsbestuurder. Bij de Unie/MHP is de Vereniging van Hoger Philips Personeel (VHHP) aangesloten.

Een woordvoerder van Philips wilde gisteren niet reageren op de uitlatingen van Verhoeven. "Die komen geheel voor zijn rekening", aldus de zegsman.

'Recept'

Kleisterlee wil alle Philips-onderdelen aanpakken die geen of onvoldoende winst maken of die niet snel genoeg groeien. "Dat zal gaan volgens het beproefde Philips-recept", aldus Verhoeven: "Sluiten, verkopen of verbeteren."

Vooral bij de divisie consumentenelektronica (onder andere audio- en videoapparatuur) zouden ingrijpende veranderingen op til zijn. Volgens Verhoeven moet er rekening mee worden gehouden dat Kleisterlee de productie van bepaalde producten gaat afstoten.

Kleisterlee kondigde vorige week bij de presentatie van de verliescijfers over het tweede kwartaal aan dat er dit jaar in totaal meer dan 10.000 banen worden geschrapt. De gevolgen voor Nederland zouden daarbij relatief beperkt blijven.

De banen verdwijnen vooral bij de slecht presterende divisies componenten, semiconductors en consumentenelektronica. Eind juni had Philips wereldwijd 212.390 werknemers op de loonlijst staan.

Kleisterlee, die begin mei Cor Boonstra opvolgde, greep de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week aan om zich te presenteren als een sterke leider die harde maatregelen niet schuwt. "Heilige huisjes bestaan niet bij Philips", zei de nieuwe topman bijvoorbeeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 24 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.