De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 24 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Samenwerking bij umts-net
raakt in stroomversnelling

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Er komt schot in de plannen van de Nederlandse mobiele telefoonaanbieders om de hoge kosten van de umts-licenties te drukken. In de komende maanden verwachten de vijf bedrijven plannen klaar te stomen om te komen tot het delen van netwerken.

Die stroomversnelling lijkt een gevolg van de soepele houding van de Nederlandse toezichthouders. Vorige week liet het ministerie van Verkeer & Waterstaat, samen met de Opta en NMa, weten geen bezwaar te hebben tegen vergaande samenwerking.

Er worden inmiddels oriënterende gesprekken gevoerd. In aanloop op nadere gesprekken maakte bestuurder Peter Erskine van British Telecom (BT) in The Wall Street Journal bekend te streven naar twee netwerken. "Ik zou niet verbaasd zijn als we uitkomen op maar twee netwerken in Nederland", aldus Erskine. De twee netwerken komen in plaats van vijf afzonderlijke netwerken.

Twee is volgens een woordvoerster van BT-dochter Telfort geen heilig getal. De insteek van de gesprekken is het beperken van het aantal netwerken om kosten te besparen. "Het kunnen ook drie netwerken worden."

KPN Telecom zei gisteren het plan van Telfort nog niet te kennen. "Maar de gesprekken zullen concreter worden, nu door de toezichthouders is bepaald wat wel én wat niet mag", aldus de zegsman van KPN. Een woordvoerder van Ben vond de uitspraken van Erskine 'nogal voorbarig'. De Ben-woordvoerder benadrukte dat het bedrijf zeker zoekt naar samenwerkingsmogelijkheden.

Ook Libertel reageerde terughoudend. "Het gezamenlijk bouwen van netwerken is niet onze route. Wij gaan in ieder geval ons eigen netwerk bouwen. Op de weg daar naar toe, staan we open voor samenwerking."

Bij Dutchtone zit men niet koste wat kost op een eigen netwerk te wachten. Met alle partijen wordt gesproken over een mogelijke samenwerking, zo liet een woordvoerder weten. Overigens zou het nog wel een half jaar kunnen duren eer er een beslissing over een dergelijke samenwerking is genomen, zo voegde hij er aan toe.

Ook bij de anderen is het niet duidelijk hoe lang de gesprekken tussen de operators kunnen duren. De Telfort-woordvoerster zei dat eerst alle relevante zaken besproken moeten worden. Hoe lang dat duurt, achtte ze van minder belang, maar de gesprekken mogen geen jaar gaan duren. Daarbij sluit de Ben-zegsman zich aan: "het gaat om miljarden. We gaan niet over één nacht ijs", zei hij.

De Opta, de NMa en het ministerie van Verkeer & Waterstaat staan weliswaar achter de plannen voor het delen van zendmasten en netwerken, maar ze stellen wel als eis dat er meer dan één netwerk moet worden opgebouwd. Dit om de concurrentie levend te houden.

De plannen van Erskine passen in de huidige trend. In Groot-Brittannië en Duitsland wil het BT samenwerken met Deutsche Telekom. De telecombedrijven willen op die manier kosten besparen om de miljarden die zijn uitgegeven aan de umts-licenties terug te verdienen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 24 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.