De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 24 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  GERING ONDERNEMERSVERTROUWEN DUITSLAND DOET AEX OPLEVEN
Hoop op rentestap ECB
   
 

AMSTERDAM - Hoop op een naderende renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) heeft het Damrak gisteren een duwtje in de rug gegeven. De AEX-index klom ondanks weinig verheffend nieuws een half procent op 539,88 punten. Onder meer zwaargewichten Olies en Philips stelden de terreinwinst veilig. KPN en DSM waren voorname verliezers.

Met de minieme opmars bij dunne omzetten volgde de Amsterdamse beurs de Europese collega's, die allemaal rond het slot van vrijdag noteerden. Eerder op de dag was de stemming opgewekter, maar mindere resultaten op Wall Street deden het positieve sentiment breken.

De Europese beurzen bogen daarmee toch voor de druk, die aanvankelijk nog was weerstaan toen de tegenvallende cijfers over het Duitse ondernemersvertrouwen, de zogenoemde ifo-index, bekend werden. Deze index bleek in juni te zijn teruggevallen tot 89,5 punten (mei: 90,8 punten). Door deze twaalfde daling op rij werd het laagste niveau in bijna vijf jaar aangetikt. De index werd in 1991 door het Duitse onderzoeksinstituut ifo ingesteld en dat jaar op 100 gezet.

Hoewel het ifo-cijfer aangeeft dat een herstel van Europa's grootste economie nog maanden op zich kan laten wachten, was het gegeven voor de effectenbeurzen juist het signaal om aan een opmars te beginnen. Handelaren vonden het ifo-cijfer bovenal een aanwijzing dat een rentestap van de ECB aanstaande is. En een renteverlaging is doorgaans goed voor de aandelenkoersen.

Goed voor de aandelenkoers van Koninklijke Olie was het nieuws van een op handen zijnde productieverlaging door de Opec. Afgelopen weekeinde had Saoedi-Arabië al op een lagere olieproductie gezinspeeld. Begin augustus komt het oliekartel bijeen om hierover te praten. De Opec-vergadering stond aanvankelijk voor september gepland. Olies wonnen op het nieuws 0,8% op EUR64,21.

Ook Philips zat in de lift. Het aandeel klom 3,1% op EUR30,05. Philips had daarmee geen last de verliescijfers van de Duitse chipmaker Infineon, die overigens volgens verwachting waren.

De Nederlandse elektronicagigant meldde een beroep te willen doen op de kapitaalmarkt met de uitgifte van een obligatie met een korte tot middellange looptijd. De omvang van de obligatie is onbekend, maar het zou om circa EUR2 miljard gaan. Philips zegt het geld te willen gebruiken voor algemene bedrijfsdoeleinden.

Verder zou het concern willen stoppen met de productie van televisies en cd-spelers. Vakcentrale Unie/MHP concludeert dat althans uit het interne rapport, dat de nieuwe Philips-baas kort na zijn aantreden liet opstellen en dat (heel toevallig) bij de bekendmaking van de slechte kwartaalcijfers uitlekte.

KPN zat wederom in de hoek waar de klappen vielen. Het telecomconcern had ditmaal last van de kwartaalcijfers die de Amerikaanse partner Bell South publiceerde. Bell South, tevens grootaandeelhouder van KPN-dochter E-plus, presteerde in het tweede kwartaal minder dan verwacht. Het aandeel KPN zakte 5% op EUR5,09.

Ook de chemiefondsen lagen zwak. Akzo Nobel moest 0,5% op EUR44,36 inleveren en DSM 2,9% op EUR39,10. Beide concerns komen later deze week Akzo woensdag, DSM donderdag met kwartaalcijfers. Gezien de recente tegenvallers van Europese sectorgenoten als BASF zetten beleggers zich schrap.

Getronics had last van onheilspellende woorden van Merrill Lynch. Analisten van de zakenbank hebben de winstgroeiramingen voor de Europese computerservices-industrie verlaagd wegens verontrustende signalen over een lagere omzetgroei. Getronics kreeg daardoor een lagere wpa-raming (winst per aandeel) toegekend. Het aandeel sloot 0,6% lager op EUR3,28.

UPC (+7,9% op EUR1,51) was een hoogvlieger. Uit een intern memo zou moeten blijken dat de kabelmaatschappij haar financiële doelstellingen gewoon gaat halen. Het memo zou zijn geschreven door president-commissaris John Riordan.

Rond Corus was ouderwets veel te doen. Gisteren doemde in de Britse pers een bericht op over de dreiging van nieuwe massaontslagen. De Independent meldde dat er nog eens 18.000 banen op de tocht staan bij vijf staalfabrieken, waaronder IJmuiden, als de Verenigde Staten vasthouden aan hun handelsrestricties voor staal.

Een woordvoerder van Corus noemde het bericht in een reactie "wilde speculatie". De 'bedreigde' 18.000 banen blijkt de som te zijn van alle werknemers in de bewuste vijf staalfabrieken, die tezamen circa 20 miljoen ton staal produceren. Daarvan is 1,2 miljoen ton voor de Amerikaanse markt.

De zegsman erkende overigens wel dat er zich nieuwe marktproblemen voor het Brits/Nederlandse concern aandienen, indien de regering Bush vasthoudt aan de protectionistische maatregel. In dat geval moet Corus een nieuwe afzetmarkt vinden voor genoemde 1,2 miljoen ton staal. Hoe groot het negatieve effect daarvan op het personeel zou kunnen zijn, kon hij niet zeggen. Het kwakkelende Corus heeft eerder dit jaar al een saneringsoperatie in gang gezet. Daarbij zijn 6000 arbeidsplaatsen geschrapt. Het aandeel sloot gisteren 2% lager op EUR0,98.

Lokaal stond de koers van Pharming (-12,3% op EUR5,35) zwaar onder druk. Het biotechnologische bedrijf leed over het eerste halfjaar een verlies van EUR16,9 miljoen. Pas in 2004 wordt een bescheiden winst verwacht.

Paul Jansen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 24 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.