De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 24 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wereldwijd succes voor klimaat op conferentie Bonn
Pronk bereikt toch CO2-akkoord

door Jeroen Hendriks

   
 

BONN - Na ruim 48 uur duwen en trekken aan onwillige landen en zonder te slapen heeft voorzitter Jan Pronk gisterochtend vroeg op de Klimaatconferentie in Bonn onverwacht een wereldwijd akkoord bereikt over de aanpak van broeikasgassen.

Pronk was zelf uitermate gelukkig omdat hiermee een eerste, belangrijke stap is gezet naar het echt verminderen van de CO2-uitstoot door industrielanden. Bovendien is nu het verdriet van 'zijn' mislukte Klimaatconferentie in Den Haag definitief voorbij. De voorzitter verwacht dat de Amerikanen, die op bevel van president Bush vooraf al afhaakten, door dit succes binnen niet al te lange tijd zich toch weer zullen aansluiten.

Held

Jan Pronk was gisteren de held van Bonn. Tot vroeg in de ochtend was de kans minimaal dat Japan, Canada en Australië het akkoord wel zouden tekenen omdat zij bezwaren hielden tegen een 'take it or leave it-compromis' van Pronk. Zonder hen was het echter niet mogelijk om de afspraken in het Kyoto-verdrag over de aanpak van de klimaatproblemen volgend jaar in werking te laten treden.

Toen de voorzitter kort voor het middaguur de grote vergaderzaal van het congreshotel Maritiem betrad om het akkoord officieel te melden, kreeg hij een oorverdovende staande ovatie van de honderden ministers, ambassadeurs en medewerkers. Ineens was de vermoeidheid van een of meerdere nachten doorhalen vergeten. Alle slapende mensen in de wandelgangen hadden zich vermand.

Kort daarop volgde nog een tweede en derde ovatie. Van zoveel lof kreeg Pronk het te kwaad. Tranen welden op in zijn ogen. Met drukke handgebaren maande hij zijn 'fans' om weer te gaan zitten. Vervolgens spraken alle landen en groepen van landen hun vreugde uit over het geboekte resultaat dat uitzicht biedt op verdere afspraken over de aanpak van de problemen, zoals stijging van de zeespiegel of juist grote droogte, van klimaatverandering.

Fantastisch

De leider van de Nederlandse delegatie, staatssecretaris Benschop (Buitenlandse Zaken) vond dat Pronk het fantastisch had gedaan. "Vooraf had ik hele lage verwachtingen nadat Amerika afhaakte en Japan met andere landen in grote twijfel verkeerde. Pronk heeft alle landen bij de hand genomen, maar ook over de tafel getrokken toen het nodig was." Volgens Benschop is dit niet alleen een succes voor het klimaat, maar ook een broodnodige stimulans voor de felbekritiseerde wereldonderhandelingen zoals op de G8-top in Genua.

Ook het meegereisde VVD-Kamerlid Klein Molekamp was vol lof. "Pronk heeft het akkoord voor de poorten van de hel weggesleept." Zijn CDA-collega Van den Akker: "Diep respect. Het was een hele toer om Japan, Canada en Australië over de streep te trekken. Dit is ook een mooi stukje Holland-promotie."

Jan Pronk zelf was nog erg beduusd door het onverwachte succes. Zijn geheim: "Ik had hoge ambities, maar mijn verwachtingen waren nog lager dan ik naar buiten heb gebracht. Er was vastberadenheid dat het geen tweede keer mocht mislukken. Wat nu de doorbraak heeft opgeleverd? Soms heb je tijdens zulke lange en intensieve onderhandelingen het gevoel dat je in rondjes loopt. Dan moet je met een beperkte groep mensen gaan onderhandelen zodat je elkaar diep in de ogen kunt kijken. Dan kom je verder", aldus Pronk die ook zijn hulpvoorzitters veelvuldig bedankte.

Zie verder de Financiële Telegraaf • Na het bereiken van een wereldwijd akkoord over de aanpak van broeikasgassen kunnen voorzitter Jan Pronk en secrataris van de klimaatconferentie Michael Zammit Catajar hun geluk niet op. FOTO: EPA




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 24 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.