De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 24 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vermiste kinderen via gsm gezocht

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - De Duitse politie gaat bezitters van een mobiele telefoon inschakelen bij de opsporing van vermiste kinderen en gestolen auto's.

De oplettende burger kan bij het geven van een waardevolle tip rekenen op een beloning van 500 mark. Deelnemers zullen per dag maximaal twee keer worden lastiggevallen met een 'zoekopdracht'.

Het idee om voor een vermist kind of voertuig snel alarm te kunnen slaan, zodat talloze extra ogen worden ingeschakeld, is afkomstig van oud-politieman Peter Schmid, die in München het bedrijf Safecity heeft opgericht.

De noodsignalen via Short Message Service (sms) worden niet door de politie uitgezonden, maar door het bedrijf van Schmid. Zijn bedrijf heeft al meer dan 4500 gsm-bezitters geregistreerd. Dagelijks wordt de lijst met zo'n 100 nieuwe namen aangevuld. De directeur van Safecity is zo overtuigd van zijn systeem, dat hij volgend jaar in Groot-Brittannië een kantoor wil openen en ook al het oog heeft gericht op andere Europese landen.

De politie in Karlsruhe is enthousiast over het nieuwe systeem. "Waarom zouden wij bij opsporingen geen gebruikmaken van de nieuwe media?" Er klinken echter ook kritische geluiden, omdat de politie opsporingsgegevens gaat doorspelen aan een commercieel bedrijf. Schmid zegt daarover: "Niemand hoeft bang te zijn. Wij geven alleen informatie door die de politie sowieso naar buiten zou hebben gebracht."

Ook door een limiet te stellen aan het dagelijks aantal meldingen wil de initiatiefnemer critici de mond snoeren die bang zijn dat opsporingsberichten binnenkort aan inflatie onderhevig zullen zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 24 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.