De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 24 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Aantal naturalisaties scherp gedaald
Medelander minder vaak Nederlander

door Annemiek Paping

   
 

VOORBURG - Het aantal medelanders dat zich tot Nederlander laat naturaliseren, is de afgelopen vijf jaar scherp gedaald. erkregen in 1996 nog bijna 80.000 personen door naturalisatie onze nationaliteit, vorig jaar waren dat er minder dan 46.000.

Deze ontwikkeling is een direct gevolg van een aanpassing van de Nederlandse wet per 1 oktober 1997 waardoor men bij naturalisatie gedwongen wordt afstand te doen van de oorspronkelijke nationaliteit.

De nieuwe wetgeving heeft vergaande consequenties voor met name de Turkse bevolking in ons land. "Als ze zich tot Nederlander laten nationaliseren, verliezen ze hun Turkse nationaliteit", licht CBS-onderzoeker Ron Tas, die de wijzigingen van nationaliteit in kaart heeft gebracht, de ontwikkeling toe. "Hierdoor kunnen ze in hun geboorteland geen grond meer kopen of een huis bezitten. Het speelt ook een rol bij het erfrecht. Om deze zwaarwegende redenen ziet men er massaal van af".

Turken

Het gevolg ligt voor de hand. Het aantal Turken dat zich tot Nederlander liet naturaliseren, is tussen 1996 en 2000 teruggelopen van bijna 30.000 naar nog geen 4.000, zo blijkt uit recente CBS-cijfers.

De strenge wetgeving is niet van toepassing op Marokkanen die het Nederlanderschap willen verwerven. "Anders dan voor de Turken is het voor deze bevolkingsgroep in de praktijk vrijwel onmogelijk de oorspronkelijke nationaliteit op te geven", vervolgt de CBS-onderzoeker.

Tussen 1990 en 1999 verkregen in totaal 99.000 Marokkanen de Nederlandse nationaliteit en jaarlijks komen daar tussen de 10.000 en 15.000 bij. Bijna de helft heeft een dubbele nationaliteit.

In 2000 kregen veel Irakezen (3.800), Iraniërs (2.600) en mensen uit het voormalige Joegoslavië (8.000) het Nederlanderschap.

De voornaamste redenen om te kiezen voor de Nederlandse nationaliteit zijn van rechtspositionele aard. De rechtspositie in het algemeen en de mogelijkheid om zonder visum door West-Europa te kunnen reizen worden daarbij als specifieke redenen genoemd.

In de jaren negentig was het aantal wijzigingen van nationaliteit 506.000 aanzienlijk hoger dan gedurende de voorgaande decennia. Enerzijds houdt dit verband met het feit dat niet-Nederlanders bij naturalisatie tot Nederlander tussen 1 januari 1992 en 1997 ervoor konden kiezen een dubbele nationaliteit aan te houden. Anderzijds is de jaarlijkse toename van het aantal immigranten van invloed op de omvang van het aantal naturalisaties.

Het Nederlanderschap kan worden verleend aan niet-Nederlanders die daarom verzoeken mits zij meerderjarig zijn. De verzoeker moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet hij tenminste vijf jaren (drie als hij getrouwd is of samenwoont met een Nederlander) onmiddellijk voorafgaand aan het verzoek in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba hebben gewoond en als ingeburgerd worden beschouwd in deze samenleving.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 24 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.