De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 21 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bedrijfsleven wil snelle
aanpak klimaatverandering

   
 

BONN/AMSTERDAM - Een internationale groep bedrijven wil dat het Verdrag van Kyoto, dat landen dwingt om hun uitstoot van broeikasgassen fors te verminderen, volgend jaar in werking treedt.

Uit Nederland hebben energiebedrijf Nuon en de Rabobank zich als eerste daarvoor uitgesproken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (599x399, 43kb)
Door steun te betuigen aan Kyoto, zet het bedrijfsleven regeringen onder druk.
Het initiatief om het bedrijfsleven te bundelen is afkomstig van een groep Duitse bedrijven die het milieu een warm hart toedraagt. Door openlijk steun te betuigen aan het Kyoto-verdrag, proberen zij nationale en andere regeringen onder druk te zetten om het probleem van de klimaatverandering serieus aan te pakken. Inmiddels hebben zich bedrijven uit de hele wereld aangesloten, waaronder het Japanse bedrijf Ricoh.

Dat laatste is heel belangrijk, volgens woordvoerder S. Schöne van het Wereld Natuur Fonds (WNF), omdat Japan na het afhaken van de Verenigde Staten een sleutelpositie inneemt bij de klimaatonderhandelingen in Bonn. Als Japan eveneens afhaakt, dan volgen waarschijnlijk ook landen als Canada en Australië. Dat zou dodelijk zijn voor het klimaatprobleem, alleen al omdat dan niet meer voldaan kan worden aan de voorwaarde dat 55 landen, die samen goed zijn voor 55% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, moeten meedoen om het Kyoto-verdrag van kracht te kunnen laten worden.

In Nederland was de Rabobank direct enthousiast over het Duitse initiatief, dat gesteund wordt door de milieubeweging. Een voorwaarde om mee te kunnen doen is dat het bedrijf in het eigen handelen ook rekening houdt met het klimaat.

"De overheden moeten met elkaar de spelregels afspreken, wat dat betreft is het Kyoto-verdrag onontbeerlijk. Pas als de internationale handel in emissierechten van de grond komt, krijgt schone lucht een prijs", aldus Daan Dijk, manager duurzame energieprojecten bij de Rabobank. Volgens hem is het systeem van emissiehandel veel efficiënter dan het heffen van ecotax.

Grote olieconcerns als Shell en BP hebben aangegeven zich niet te willen aansluiten. "Zij zeggen: wij hebben ons al eerder positief uitgelaten over het Kyoto-verdrag, dat hoeven we niet nogmaals te doen door lid te worden. Dat is natuurlijk een beetje schimmig, want ze spreken met dubbele tong", zegt WNF-zegsman Schöne. "Een pro-Kyoto uitspraak van bijvoorbeeld Shell International zou wel degelijk helpen. In Europa wil Shell wel, maar in Amerika zegt het concern het tegenovergestelde om een voet tussen de deur te houden bij het Witte Huis om geen marktaandeel te verliezen aan bijvoorbeeld Exxon."

De WNF-woordvoerder erkent dat het initiatief staat of valt met uitkomsten van de klimaattop in Bonn. "Als er in Bonn goede voortgang wordt geboekt om het klimaatprobleem aan te pakken, dan zullen andere bedrijven zich willen aansluiten. Maar als het proces in Bonn klapt, dan heeft dit ook allemaal weinig zin meer."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 21 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.