De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 20 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Lichte pil geeft groter trombose-risico

door René Steenhorst

   
 

DEN HAAG - Het Europese Beoordelingscollege voor Geneesmiddelen (CPMP) werkt aan nieuwe richtlijnen voor het slikken van anticonceptiepillen van de derde generatie.

Maatregelen en/of adviezen lijken onvermijdelijk nu in verschillende wetenschappelijke studies is gewezen op de verhoogde kans op trombose door het gebruik van de door miljoenen vrouwen dagelijks ingenomen anticonceptiepillen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) wordt in de loop van augustus een advies verwacht van het CPMP, 'the Committee for Proprietary Medicinal Products'. Momenteel worden door het Europese college alle beschikbare pil/trombose-studies nader bestudeerd.

Hoe het uiteindelijk advies zal luiden en welke maatregelen eventueel genomen worden, is nog onduidelijk. VWS-woordvoerder B. Kuik: "Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zal het advies eerst doen toekomen aan de Inspectie voor de Geneesmiddelen, die het dan weer ter kennisgeving aanbiedt aan de apotheken in ons land. De eventuele aanbevelingen zijn dán van kracht."

Van onderzoekers van het Julius Centrum bij de Universiteit Utrecht verschijnt vandaag in het medisch-wetenschappelijk vaktijdschrift British Medical Journal een publicatie dat 'lichte' derdegeneratie-pillen een tot 1,7 keer grotere kans op trombose geven dan pillen van de tweedegeneratie.

Hoger risico

Het verhoogde risico op zogeheten 'diepveneuze' trombose (=voornamelijk in de beenaderen) is door de Nederlandse wetenschappers vooral gezien na gebruik van derdegeneratie-merken zoals Marvelon, Mercilon, Femodeen, Minulet, Tri-Minulet, Triodeen en Ovidol.

Het Utrechtse onderzoek wijst overigens uit dat derdegeneratie-pillen een vijf keer hoger tromboserisico geven dan wanneer een vrouw helemaal geen anticonceptiepil uit deze groep slikt.

Ruim vijf jaar geleden verschenen de eerste berichten die er op wezen dat er meer toezicht moest komen op kwaliteit en de bijwerking van anticonceptiva van de derde generatie. In maart 1996 startte deze krant de publicatie van een serie artikelen over zes sterfgevallen bij jonge vrouwen onder 25 jaar.

Verband

Er bestond toen al een aannemelijk verband tussen het pilgebruik en trombose. De vrouwen overleden nadat zich bij hen een longembolie had kunnen ontwikkelen vanuit een diagnostisch gemiste trombose.

De toenmalige Hoofdinspecteur voor de Gezondheidszorg, maar ook het College ter beoordeling van Geneesmiddelen en het Bureau Bijwerkingen Geneesmiddelen, weigerden in het voorjaar van 1996 maatregelen te nemen om het trombose-risico door het gebruik van de derdegeneratie-pil te beteugelen.

De waarnemend hoofdinspecteur P.H. Vree achtte toen het aantal van zes door deze krant gesignaleerde sterfgevallen "geheel binnen de norm".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 20 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.