De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 20 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Favoriet ontbijt: sneetje bruin met kaas

door Marjolein van der Gaag

   
 

DEN HAAG - De meeste Nederlanders ontbijten met een bruine boterham met kaas en een kop thee. Vooral doordeweeks is deze combinatie favoriet. Naast kaas wordt een snee bruinbrood dan ook veelvuldig belegd met zoetigheid. Vleeswaren staan op de derde plaats.

Dat blijkt uit een enquête van het marktonderzoeksinstituut Nipo onder bijna 900 landgenoten. Ruim driekwart van hen gaf aan dagelijks een ontbijt te gebruiken. Bijna de helft drinkt daarbij een kop thee. Een kwart kiest voor koffie, melk of vruchtensap.

In het weekend wijkt het ontbijt echter af. Dan kiezen de Nederlanders voor meer luxe broodjes en meer verschillende soorten beleg. Vooral op zondag wordt meer zorg aan de ochtendmaaltijd besteed.

Dan verschijnen de voorgebakken broodjes, croissants en krentenbrood op tafel en worden er naast het gebruikelijke beleg meer eieren en salades gegeten. Ook wordt er op zaterdag en zondag bij het ontbijt meer koffie en vruchtensap gedronken.

Bij het Voedingscentrum in Den Haag wordt positief op de uitkomsten van het onderzoek gereageerd. "Een bruine boterham met kaas als ontbijt is prima. Het is vooral belangrijk dat er 's morgens graanproducten worden gegeten. Zo adviseren wij namelijk om vijf boterhammen per dag te eten. Als mensen niet ontbijten, wat natuurlijk ook kan met muesli of iets dergelijks, halen ze dat vaak niet", aldus Patricia Schutte van het Voedingscentrum.

Een echt ontbijtadvies kan de woordvoerster echter niet geven. "Wij geven alleen een richtlijn voor de dagvoeding. Het is belangrijk dat mensen op een dag een bepaald aantal voedingsstoffen binnenkrijgen. Of je dan 's morgens, 's middags of 's avonds een zuivelproduct, zoals melk, yoghurt of kaas gebruikt, maakt niet zoveel uit."

Schutte benadrukt wel dat ontbijten zeer belangrijk is. "Je lichaam heeft 's morgens nieuwe energie nodig. Als je ontbijt, ben je beter in staat je te concentreren en kun je dus beter presteren. Bovendien zorgt de ochtendmaaltijd ervoor dat de darmwerking op gang wordt gebracht", vertelt de woordvoerster, die overigens aangeeft dat de groep niet-ontbijters groeiende is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 20 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.