De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Regeltjes traumaheli roepen veel woede op

door Gerda Frankenhuis

   
 

MEPPEL - Er is met grote verontwaardiging gereageerd op het niet inzetten van een Nederlandse traumahelikopter om in het Drentse Meppel een 8 maanden oude ernstig zieke Duitse baby te vervoeren.

Het kindje dat permanent moest worden beademd, werd uiteindelijk vervoerd door een Duitse traumaheli uit Rheine omdat het traumateam van het Radboudziekenhuis in Nijmegen weigerde uit te rukken. Directeur B. Berden vond het geval niet spoedeisend genoeg om de helikopter in te zetten.

Directeur W. van Ittersum van het Diaconessenziekenhuis in Meppel is des duivels: "Het is toch van de zotte dat miljoenen auto's en vliegtuigen per dag in ons land rijden en vliegen terwijl een helikopter die zieken vervoert aan bepaalde eisen moet voldoen. Dat heeft niets meer met een mensenleven te maken maar met het overheidsbeleid", aldus de directeur.

Volgens M. Buddingh, woordvoerster van het VU-ziekenhuis in Amsterdam, zijn traumahelikopters er alleen voor ongelukken en rampen. "Als ze worden ingezet voor het vervoer van reguliere patiënten, is er geen traumahelikopter meer paraat. Ongeveer 10 keer per jaar doen wij zo'n vlucht, maar dan gaat de naam trauma van de helikopter en is het gewoon een vervoermiddel. Op dat moment hebben wij niets meer te maken met de bestaande regelgeving voor traumavluchten."

Toch vindt Buddingh het tragisch dat zoals in Meppel geen helikopter kon worden ingezet. "Het is af en toe nodig om een helikopter in te zetten om patiënten door de lucht te voeren. De vraag is alleen of een traumahelikopter wel het juiste vervoermiddel is."

In ons land zijn vier traumaheli's gestationeerd in Rotterdam, Nijmegen, Amsterdam en in Groningen. Volgens directeur W. de Vrij van de Regionale Ambulance Voorziening Drenthe mochten deze de lucht niet meer in omdat het dagelijks toegestane aantal vluchten was bereikt.

B. Berden, directeur medische zaken van het Radboudziekenhuis ontkent dit echter. "Het ging om het vervoer van een patiënt van een ziekenhuis naar een ander ziekenhuis. Volgens de inzetcriteria van de traumahelikopter mogen wij dat niet doen. Het was een ander verhaal geweest als het kind op straat was aangereden. Dan waren wij wel uitgerukt." Daarnaast zou de traumaheli niet mogen vliegen in het buitenland omdat ze daar niet voor zijn toegerust.

Curieus is dat de traumahelikopter van Groningen nog niet kan worden gebruikt omdat het Academisch Ziekenhuis Groningen nog niet de juiste vergunningen heeft.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.