De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Duik in binnenwater kan door blauwwier ziekte veroorzaken

door Marjolein van der Gaag

   
 

DEN HAAG - Verschillende mensen zijn ziek geworden na een duik te hebben genomen in een van de Nederlandse binnenwateren. Door onder andere de aanwezigheid van giftige blauwwieren ontstaan huidirritaties, hoofdpijn, misselijkheid en diarree.

De provincies waarin de desbetreffende wateren zich bevinden, hebben dan ook maatregelen genomen door borden te plaatsen met daarop een zwemwaarschuwing.

In Zuid-Holland wordt afgeraden te zwemmen in de Binnenmaas in de Hoeksche Waard waar veel blauwwier is, wat gezondheidsklachten heeft opgeleverd. Daarnaast heeft de provincie Zuid-Holland een onderzoek ingesteld naar de slechte kwaliteit van het water in het Brielse meer. Een echte waarschuwing geldt hier echter nog niet.

Zwemmersjeuk

In Noord-Holland kan het Binnenmeer/Kennemerstrand bij Velsen beter door zwemmers worden gemeden. Hier huist een parasiet, die zwemmersjeuk veroorzaakt. Deze huidirritatie, die gekenmerkt wordt door rode bultjes, gaat vanzelf over, maar kan langer dan een week duren.

In de provincie Gelderland is het verboden een duik te nemen in het Uddelermeer bij Uddel. Evenals in de Binnenmaas zijn ook hier grote concentraties blauwwieren aanwezig.

In Limburg is het verstandig niet te badderen in de ontzandingsplas aan de Dorperheideweg in Arcen in verband met zandzuigen, grote diepteverschillen en koudestromingen. Tenslotte is in Noord-Brabant het openluchtzwembad De Kuil in Prinsenbeek gesloten vanwege een slechte bacteriologische waterkwaliteit.

Controle

Hoeveel mensen er precies ziek zijn geworden door het zwemmen in een van de wateren is niet duidelijk. "De één ziekt thuis uit. De ander gaat naar de huisarts. Als die meerdere gevallen binnenkrijgt, neemt hij contact op met de GGD. Die leggen het vervolgens bij ons neer, waarna wij het water controleren", aldus een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland.

Het verbaast hem niet dat de blauwwier momenteel weer gezondheidsklachten veroorzaakt. "Als het water warmer wordt, sterft de blauwwier af en laat een groene giftige brij achter op het wateroppervlak. Dat gebeurt vooral in ondiepe plassen, omdat de temperatuur van het water daar sneller stijgt", licht de woordvoerder toe.

De blauwwier is echter gemakkelijk te herkennen. "Het lijkt op een olieachtige vlek en stinkt enorm. Maar ook jachthavens en plaatsen waar veel watervogels zitten, kunnen beter worden gemeden. Die wateren zijn vervuild en daardoor kunnen mensen eerder iets oplopen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.