De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN verkoopt zendmasten

door Martijn Koolhoven

   
 

DEN HAAG - KPN doet noodgedwongen al haar 2193 zendmasten, die in gebruik zijn voor het gsm-verkeer, in de verkoop. Het gaat om 820 KPN-masten in Nederland, 1137 in Duitsland en 236 in België.

Het financieel noodlijdende KPN hoopt met de verkoop tussen de 200 en 300 miljoen gulden binnen te halen, ongeveer 100.000 gulden per mast. Dit bedrag is overigens maar een druppel op de gloeiende plaat, omdat de schuldenlast van KPN de 50 miljard gulden te boven gaat.

Van de KPN-masten maken overigens meerdere aanbieders van mobiele telefonie gebruik. Behalve KPN zelf zijn dat Libertel, Dutchtone, Telfort en Ben.

Terughuren

Deze gsm-ondernemingen moeten het gebruik van de zendmasten gaan 'terughuren' van de nieuwe eigenaar. KPN heeft voor deze zogenaamde 'sale and leaseback' (verkoop en terughuren) gekozen om de eigen vermogenspositie op te krikken. Alle kleine beetjes helpen, is daarbij het motto voor 'De Koninklijke'.

De verkoop van het 'mastenpark' heeft KPN in handen gegeven van de Deutsche Bank, die de verkoop begeleidt vanuit haar kantoor in Londen. De Deutsche Bank heeft vorige maand een paar honderd pagina's tellend 'bidbook' uitgegeven, op basis waarvan geïnteresseerde marktpartijen een bod kunnen uitbrengen op het zenderpark.

Uit de stukken blijkt dat KPN zichzelf verplicht om met de toekomstig eigenaar maandelijkse huurverplichtingen aan te gaan voor het gsm- en UMTS-verkeer. De huurprijs per mast per maand varieert van zo'n 1600 gulden (Nederland) tot 2600 gulden (Duitsland).

Uit het bidbook blijkt dat de inschrijving op het KPN-zenderpark sluit op maandag 16 juli om 17.00 uur. Alle biedingen moeten op dat moment binnen zijn bij de Deutsche Bank in Londen of Baltimore. Volgens ingewijden is een van de meest serieuze kanshebbers om het KPN-mastenpark over te nemen het Britse/Amerikaanse 'Crown Castle' dat ook een voor KPN zeer aantrekkelijk bod zou hebben uitgebracht.

Bij mobiele telefoonbedrijven, die lucht hebben gekregen van de mastenuitverkoop bij KPN, bestaat de vrees dat de verkoop een 'prijsopdrijvend effect' zal hebben voor de huidige gsm-tarieven. "De kans is groot dat de nieuwe eigenaar aanmerkelijk méér gaat vragen voor het gebruik van de zendmasten dan KPN zelf deed.

KPN-woordvoerder Bram Oudshoorn zegt dat de operatie past in het streven van KPN om activiteiten die niet tot de 'core business' behoren, af te stoten. Doel is het 'verlagen van de schuldpositie', aldus de zegsman. De zegsman wil niet ingaan op de inhoud van het bidbook en de termijnen en bedragen die daarin worden genoemd. Hoewel de stukken van de Deutsche Bank, waarover deze krant beschikt, geen twijfel laten bestaan, zegt de woordvoerder: "De activiteiten hebben een verkennend karakter. We zullen wel zien wat er uit rolt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.