De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak pakt z'n biezen
   
 

AMSTERDAM - Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt. Dit geldt de laatste dagen zeker UPC. De kabelaar donderdag nog behorend tot de grootste stijgers van de beurs, zag gisteren de koers naar een all time low duiken. De kabelmaatschappij bereikte, echter voor de derde keer deze week, dit laagste punt ooit en prijkte uiteindelijk met een verlies van liefst 23% op EUR1,50 met stip bovenaan het rijtje van de grootste dalers.

De onderneming was overigens de laatste weken al vaker door de belegger in de steek gelaten. Deze gelooft nauwelijks meer dat de enorme investeringen van UPC ooit eens geld gaan genereren.

Ook andere winnaars van een dag eerder kleurden op deze laatste handelsdag van de week rood. Zo waren daar telecomconcern Versatel (-3,4% op EUR2,51), automatiseringsbedrijf Getronics (-9,9% op EUR4,05) en uitgever Elsevier (-1,72 op EUR14,88). Lage omzetten en rode cijfers, kortom de technologie-interesse van Amerikaanse beleggers op Wall Street gaat het Damrak volledig voorbij.

De AEX sloot op een verdeelde beurs 2,04 punten lager op 552,53. De midkappers daarentegen zagen de index met een plus van 1,22 punten iets omhoog klimmen tot 513,78.

Het waren niet louter techfondsen die terug moesten. Ook Unilever zag het aandeel goedkoper worden. Volgens een handelaar circuleren er in de markt geruchten dat de voeding- en zeepgigant binnenkort met een winstwaarschuwing komt. "De angst bestaat dat de Brits/Nederlandse onderneming last krijgt van de crisis in Argentinië. Unilever heeft immers veel activiteiten in Latijns-Amerika. Het fonds sloot 1,69% lager op EUR67,05.

Bedrijven en beleggers verkeren ondanks het herfstachtige weer duidelijk in vakantiestemming. Bedrijfsnieuws was gisteren dan ook zeer dun gezaaid. Tijd om aandacht te besteden aan het kleine fonds vastgoedmaatschappij Nieuwe Steen Investments (NSI). Het bedrijf meldde nieuwe aandelen te gaan uitgeven. Het bedrijf wil de verhouding tussen het eigen vermogen en geleend geld weer in evenwicht brengen. Aan het eind van het eerste halfjaar had NSI meer schulden dan eigen kapitaal: 54% tegenover 46%. Eind augustus hoopt de vastgoedmaatschappij EUR75 miljoen op te halen.

Daarnaast kwam automatiseerder Exact met halfjaarcijfers. Exact Software lijkt een witte raaf in computerland. Het automatiseringsconcern kwam presenteerde gisteren klinkende resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar. De nettowinst steeg met 78% tot EUR16,8 miljoen en de omzet spoot 29% omhoog naar EUR102 miljoen. De automatiseerder werd ruim 10% duurder op EUR35,10.

Om in deze zomerperiode even op de lokale markt te blijven, ook aandacht voor Accell. De fabrikant van onder meer Sparta- en Batavus-rijwielen maakte voorbeurs een aanzienlijke winstgroei over het eerste halfjaar bekend. Accel liet weten dat de omzetgroei is behaald in een markt waar de consumentenbestedingen achterbleven. Het aandeel veerde aanvankelijk op, maar moest uiteindelijk toch 2,08% prijsgeven op EUR12,25.

Laurus, donderdag door de veelbelovende woorden van topman Ole van der Straaten nog een grote stijger, moest gisteren weer een stapje terug. Het fonds sloot 0,85% lager op EUR5,85. De bestuursvoorzitter stelde beleggers gerust met de woorden: "We zijn te hard van stapel gelopen, maar eind 2003 telt Nederland zoals afgesproken 800 Konmar-supermarkten."

Gistermiddag kwamen in de Verenigde Staten de cijfers over de producentenprijzen en de detailhandelsverkopen naar buiten. Terwijl analisten hadden verwacht dat de producentenprijzen onveranderd zouden zijn, blijken deze in juni met 0,4% gedaald. De detailhandelsverkopen groeiden in juni met 0,2% ten opzichte van de maand ervoor. Hier hadden marktkenners vooraf een stijging met 0,3% verwacht.

Mirjam Brinks



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.