De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Fatale partydrug in opmars

door Jolande Westdorp

   
 

ROTTERDAM - De levensgevaarlijke partydrug Special K. is in opmars. Terwijl het riskante middel hier in discotheken en houseparty's begint op te duiken, telt Amerika al tientallen doden door overdoses. Deskundigen schatten dat de drug daar zeker 67 jongeren het leven heeft gekost.

Drugsdealers verhandelen het spul als xtc-pillen, maar gebruikers zien geen verschil. Alleen bij testen blijkt dat het gaat om Special K., ook wel K., Vitamine K. of Tijgervalium genoemd.

In werkelijkheid is Special K. een zwaar narcosemiddel dat onder de Wet op de geneesmiddelen valt. Het betreft ketamine hydrochloride, dat vooral door dierenartsen wordt gebruikt bij het verdoven van katten, honden, paarden of koeien. Mensen, met name patiënten met zeer zware brandwonden, krijgen het middel sporadisch als pijnstiller voorgeschreven.

Hartproblemen

De Jellinek Kliniek in Amsterdam waarschuwt voor de gevaren. "Als er een tekort aan xtc is, brengen drugshandelaren andere middelen waaronder ketamine op de markt", aldus een woordvoerder. "Gebruikers die menen xtc te hebben geslikt, kunnen in grote problemen raken. Bij een te hoge dosering ketamine treedt bewusteloosheid in. Ernstige hartproblemen zijn bij overdosering beslist geen uitzondering."

Special K. veroorzaakt daarnaast afschuwelijke hallucinaties. Gebruikers menen dat hun ledematen krimpen of groeien en hebben het gevoel alsof ze aan de grond zijn genageld en zullen sterven. De effecten kunnen drie uur aanhouden. "Mensen kunnen zeer angstig en psychotisch worden", aldus de Jellinek-zegsman.

Omdat drugsdealers moeilijk aan het middel kunnen komen, zijn praktijken van dierenartsen een regelrecht doelwit. De Verenigde Staten kampten de afgelopen jaren een golf aan inbraken in veterinaire praktijken. Deze week werden in Philadelphia twee mannen aangehouden die een tiental dierenartsen hadden beroofd.

Nederlandse dierenartsen kennen het verschijnsel. "Dat is de reden dat veel collega's ketamine in een afgegrendelde kast bewaren", aldus dierenarts L. den Otter, voorzitter van de organisatie Geneeskunde Gezelschapsdieren. "Als die Amerikaanse rage overwaait en doorzet, vrees ik dat ook wij binnenkort met inbraken te maken krijgen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.