De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bernhard bedankt
voor felicitaties

Van onze speciale verslaggever

   
 

PORTO ERCOLE (Italië) - Prins Bernhard is dankbaar en diep onder de indruk van de massale en warme wijze waarop hij met zijn negentigste verjaardag is gefeliciteerd. Op het terras van zijn villa De Gelukkige Olifant in het Italiaanse Porto Ercole, waar de prins bijkomt van de festiviteiten, zegt hij: "Ik zou graag net als voorgaande jaren iedereen persoonlijk bedanken. Maar dat gaat dit keer écht niet; het zijn er te veel."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 29kb)
Prins Bernhard op de Jumbo VI.
"Mijn secretariaat heeft uitgerekend dat het tot september zou duren voordat we iedereen zouden hebben beantwoord. Het is niet goed als mensen zolang moeten wachten, dus wil ik het bij deze doen."

De viering van zijn verjaardag, waar de prins erg tegenop zag, is hem meegevallen. "Het was fantastisch. Het eerbetoon van de veteranen twee dagen voor de eigenlijke dag in de tuin van Paleis Soestdijk. Mijn daadwerkelijke verjaardag verliep rustig. 's Middags een lunch met de familie en 's avonds was ik alleen thuis."

Pacemaker

De 90-jarige prins maakt een ijzersterke indruk. "Dat komt omdat ik daags voor mijn verjaardag opnieuw ben geopereerd. Ik heb een nieuwe pacemaker! Die andere werkte niet goed meer. Hij liet mijn hartslag niet verder oplopen dan zeventig slagen per minuut. Deze reguleert mijn hartslag op een andere manier waarop, deze weer kan oplopen tot 125 slagen per minuut."

"En dat merk je! Vooral bij inspanningen. Ik heb veel meer lucht. En kan daardoor bijvoorbeeld weer veel beter zwemmen. Hier in het zwembad haalde ik vorig jaar nog maar net één baantje en nu alweer drie."

Na zijn vakantie in Porto Ercole gaat de prins opnieuw onder het mes. Een vergroeiing in een van zijn oren speelt hem parten. "Ik ben er al een keer aan geholpen, maar het moet nog een keer."

In Porto Ercole omringt hij zich met zijn kinderen, kleinkinderen en goede vrienden. Zo was zijn jongste kleindochter Juliana, dochter van prinses Christina, afgelopen week op bezoek bij haar opa. Vanuit De Gelukkige Olifant worden vaartochten met de Jumbo VI ondernomen, af en toe afgewisseld met een dagje golfen.

De Jumbo VI ligt er weer glimmend bij. Niets doet meer herinneren aan de brand die het schip vorig jaar augustus trof. Voorzien van nieuwe, hypermoderne, apparatuur is het schip met aan boord overste Ton Munnikhuis, adjudant van de Koningin, schipper Oscar van Werven en machinist Rut Kroon de afgelopen maand van Nederland naar Italië gevaren.

De laatste etappe naar Porto Ercole met de Jumbo VI maakte de prins zelf mee. Het werd een avontuurlijke reis. Het schip belandde in zwaar weer en de prins viel zelfs door de golfslag uit bed. "We moesten koers wijzigen om het slechte weer te ontlopen. Uiteindelijk zijn we 75 uur op volle zee geweest", vertelt Bernhard.

Overste Munnikhuis legt aan de hand van de zeekaart uit hoe het schip op volle zee moest wenden om de storm te ontlopen. "In plaats van recht op ons doel af te gaan, werd om Sardinië heen gevaren. Daar probeerden we in verschillende havens binnen te lopen om op beter weer te wachten. Maar door de enorme golfslag waren de havens dicht, zodat we moesten doorvaren. Hebben we gedaan, zo dicht mogelijk onder de kust, en uiteindelijk kwamen we twee dagen later dan gepland toch in Porto Ercole aan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.