De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Luchthaven woedend op de NS

door Dominique Weesie

   
 

AMSTERDAM - De KLM en luchthaven Schiphol zijn woedend op de NS. Juist nu Schiphol wegens de zomervakantie één van de drukste weekeinden tegemoet gaat, heeft het spoorbedrijf besloten groot onderhoud te gaan uitvoeren aan het spoor. Hierdoor zal de helft van het totale aantal treinen naar en van de luchthaven worden geschrapt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 29kb)
Stilte op het spoor.
"Net nu de vakantie echt losbarst, moet er plotseling aan het spoor worden gewerkt. Wij zijn hier niet blij mee en daarmee drukken we ons nog voorzichtig uit", aldus een woordvoerster van de luchthaven.

De luchthaven zegt nooit iets over het onderhoud van NS te hebben vernomen. "We zijn niet op de hoogte gesteld. Als je zoiets als luchthaven eerder weet, kun je nog maatregelen nemen. Nu is dat te laat."

Vertragingen

Schiphol verwacht dit weekeinde ongeveer 125.000 vertrekkende en aankomende passagiers. Ruim 43.000 hiervan zullen volgens de luchthaven van de trein gebruik willen maken. Zij moeten op zijn minst rekenen op onnodig vaak overstappen en daarmee gepaard gaande vertragingen.

De KLM is eveneens furieus. "Wij zijn hier verbolgen over. We wisten helemaal van niets. Bij de NS worden we van het kastje naar de muur gestuurd", zegt een woedende KLM-zegsman.

De 'nationale trots' biedt reizigers sinds oktober vorig jaar de mogelijkheid om op vertoon van hun vliegticket gratis gebruik te maken van de trein. "En dan gaat NS in het drukste weekend plotseling aan het spoor werken", verzucht de woordvoerder.

Sommige intercity's en de internationale treinen doen Schiphol komend weekeinde helemaal niet aan. Het gaat onder meer om de intercity's tussen Amsterdam en Dordrecht/Vlissingen en Leiden Amsterdam CS. De hogesnelheidstrein Thalys en de gewone internationale treinen worden eveneens omgeleid. In totaal gaat het om 120 treinen.

Volgens Railinfrabeheer (RIB), die het spoor onderhoudt, zijn er in het weekeinde werkzaamheden gepland voor de Hemboog, een nieuw traject dat Zaandam rechtstreeks met Schiphol moet gaan verbinden. "Op termijn heeft Schiphol hier dus voordeel van," aldus een woordvoerster, die stelt dat de werkzaamheden zijn afgestemd met de Nederlandse Spoorwegen.

Een NS-woordvoerster noemt het ongemak 'vervelend' voor de reizigers, maar zegt dat NS er niets aan kan doen. RIB is verbaasd over de laconieke houding van NS. "Ze hadden op z'n minst bussen kunnen inzetten, om het ongemak voor de reiziger tot een minimum te beperken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.