[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Zilver voor Raymaekers

Van onze sportcorrespondent

AMSTERDAM - De eerste van de Europese kampioenschappen voor atleten tot 23 jaar is voor Nederland succesvol verlopen. Hardloper Koen Raymaekers (21) veroverde gisteravond voor eigen publiek in het Olympisch Stadion de zilveren medaille op de 10.000 meter in 29.15.24 minuten.

Het toernooi was nauwelijks officieel geopend of Nederland won zijn eerste medaille. De verwachtingen op meer eremetaal de komende dagen zijn hoog en reëel. Maar gisteravond beet de Utrechter Koen Raymaekers in een spannende wedstrijd het spits af. Constant sleurde hij aan het veld om zodoende het tempo hoog te houden en het niet te laten aankomen op een eindsprint. Dit laatste is niet zijn sterkte punt, of beter; het was niet zijn sterkste punt. Maar in de olympische ovaal kreeg Raymaekers ongekende krachten en sprintte in de laatste honderd meter van brons naar zilver. "Kennelijk lukt het nu wel. Ik voelde me sterk", reageerde de atleet.

Verschillende malen nam hij deel aan internationale toernooien en crossen, maar nooit keerde hij terug met een medaille. Hij liep er twee jaar geleden nipt een mis. Deze race was een revanche op zichzelf. "Ik werd tijdens de Europese kampioenschappen in de eindsprint verslagen en eindigde als vierde. Toen heb ik samen met mijn trainer Joop van Amerongen afgesproken: dat nooit meer."

Raymaekers die zowel op de baan als op de weg loopt, wordt gezien als de marathonloper van de toekomst. En Gerard Nijboer zag dat na afloop van de race duidelijk zitten.

In een andere discipline, de tienkamp, staat Virgil Spier derde na de eerste dag. Vooral de 400 meter van de jonge Hagenaar was indrukwekkend. Met een tijd van 47.80 was hij een seconde sneller dan de rest van het veld.

Vandaag komt ook Marjolein de Jong in actie. De Jong loopt de series 400 meter horden en wordt in staat geacht zaterdag een medaille te halen.

Vanavond loopt de talentvolle Rus Yuri Borzakovski de finale 400 meter. Hij won de series met groot machtsvertoon.