De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  O'Grady behoudt geel
na ploegentijdrit

door Bert Schaap

   
 

BAR-LE-DUC - Rigoureus werd de euforie tot bescheiden proporties teruggebracht. Lance Armstrong trekt vandaag met zijn ploeg vol vertrouwen richting Vogezen. In de ploegentijdrit moest US Postal de overwinning laten aan Crédit Agricole, maar het mentale tikje dat aan Telekom werd uitgedeeld, telde wel degelijk mee. Een dubbele valpartij en het daarmee gepaard gaande oponthoud kon het ritme van de Amerikaanse topploeg niet breken. In Bar-le-Duc kreeg de tweevoudig Tour-winnaar bijna een halve minuut als bonus. Bovendien mag Stuart O'Grady de komende dagen zijn gele trui gaan verdedigen en ligt het gewicht van de koers op de schouders van zijn ploeg.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x340, 22kb)
Stuart O'Grady (Foto: ANP)
In de kletsnatte vijfde etappe was de prestatie van de formatie van Armstrong indrukwekkend. Op een glad stuk asfalt, na het bord van de laatste 20 kilometer, ging Christian Vandevelde onderuit. Roberto Heras, die kampt met een lichte knieblessure, kon hem niet meer ontwijken en smakte ook tegen de grond. Onmiddellijk gaf Armstrong het sein om te wachten, zoals woensdagavond was besloten. Indien de topfavoriet de komende weken iets overkomt, wordt de Spaanse troef uitgespeeld. Als US Postal zonder Heras was doorgereden, had hij zijn algemeen klassement kunnen vergeten.

Telekom-ploegleider Rudy Pevenage wist al kort na het vertrek dat zijn 'Mannschaft' een lange dag tegemoet zou gaan. Afgelopen dinsdag imponeerde de ploeg van Jan Ullrich in de rit naar Seraing en won Erik Zabel zijn tweede etappe. Van dat overwicht was gistermiddag geen sprake. "Ik zag al meteen dat een paar renners door de regen dikke benen hadden", aldus Pevenage. "Wij kwamen te langzaam op gang en moesten Kevin Livingston als eerste lossen. Daarna volgde Zabel en hebben we Heppner opgeofferd. Ondanks alle pech is er weinig achterstand op US Postal opgelopen. Ik ben tevreden."

Dat was Theo de Rooy ook. Lange tijd had de Rabobank de snelste tijd. Toen de balans kon worden opgemaakt, voldeed de oranje-equipe met een zesde plaats. Voor Telekom. "Onderweg hoorden wij dat wij een snellere tussentijd hadden gemaakt", reageerde Erik Dekker. "Dat was in alle ellende een geweldige opsteker. Voor hetzelfde geld waren wij hier ergens rond de veertiende plaats geëindigd."

De valpartij van Steven de Jongh vormde de enige smet op de redelijk succesvolle ploegentijdrit. Op een spekgladde witte streep maakte de coureur uit de Schermer een slippartij waaraan Jos Verstappen een voorbeeld kan nemen. De Rabo-ploeg knalde vol door, zodat De Jongh, onder de schaafwonden, de resterende twintig kilometer in zijn eentje mocht afleggen.

Op Bobby Julich werd door Crédit Agricole wel gewacht toen hij lek reed. Het is alweer drie jaar geleden dat de Amerikaan in Parijs op het podium stond. Sindsdien heeft Julich dit niveau nooit meer bereikt. In dienst van Roger Legeay mikt Julich opnieuw op een fraai eindklassement. Daarom passeerde hij juichend de streep toen duidelijk werd dat de gele trui met succes was verdedigd en hij oprukte naar de derde plaats in het algemeen klassement.

De gelukkigste man van de dag was echter 'Stewie' O'Grady. "Vorig jaar hadden wij onderweg een fantastisch gevoel. Toen kwamen wij in Saint-Nazaire, hadden we een minuut verloren op ONCE en werden wij vierde. Dat was een harde les. Ik mikte op een plaats in de topvijf met opnieuw een minuut verlies. Vorige week dinsdag en woensdag hebben wij het parcours uitvoerig verkend. Met de wind op kop en de vele stukken vals plat rekende ik op ONCE, maar kreeg al snel de bevestiging dat de vonken van ons afvlogen. Vanaf het eerste meetpunt hebben wij de sterkste tussentijd neergezet. Al snel besefte ik dat wij op weg waren naar de surprise van de dag."

De komende dagen kan O'Grady in de Vogezen zijn borst natmaken. Vandaag wacht de niet al te lastige rit naar Straatsburg. Morgen vieren de Fransen hun nationale feestdag en staat de slopende etappe naar Colmar op het programma. Het is zo goed als uitgesloten dat de Australiër dan nog in het geel rijdt. Mocht dat wel zo zijn, dan bevindt hij zich op een ideale locatie om een groot feest te vieren. Colmar staat bekend als de parel van de Route du Vin. De Riesling Herrenweg Turckheim van het huis Zind-Humbrecht is een van de toppers van deze streek. Een waterval vol smaak en een uitstekende keuze om de eerste, enerverende week van de Tour de France mee af te sluiten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.