De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Miljardendans om
Spelen naar climax

door Frank Woestenburg

   
 

MOSKOU - De strijd om de Olympische Spelen is een dans om miljarden geworden en de climax is aanstaande. De televisierechten voor de Zomerspelen van 2008 zijn reeds verkocht. Opbrengst: ruim 3,5 miljard gulden. Achter de schermen wordt dan ook een bikkelhard gevecht geleverd, maar voor het oog van de camera's lijkt de strijd een vrolijk en bijna onschuldig niemendalletje.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x373, 51kb)
(Foto: ANP)
Gisteren mochten de vijf kandidaat-steden voor de organisatie van de Zomerspelen in 2008 zich in Moskou nog eenmaal aan de wereld presenteren. Osaka, Parijs, Toronto, Istanboel en ook Peking deden dat met een brede lach. Maar vanavond, wanneer de leden van het Internationaal Olympisch Comité in een geheime stemming hun voorkeur hebben uitgesproken, zal in vier steden de overtuigende lach van gisteren zonder twijfel plaatsmaken voor een kater van jewelste.

In de congreszaal van het World Trade Center in Moskou begint vandaag om vier uur (Ned. tijd) de stemming van de IOC-leden, twee uur later zal de winnaar bekend worden gemaakt. Het IOC telt momenteel 122 leden, waarvan er om uiteenlopende redenen vier in Moskou ontbreken. De drie Nederlandse IOC-leden Anton Geesink, Hein Verbruggen en kroonprins Willem-Alexander zijn wel aanwezig. Voor de kroonprins is het de tweede keer dat hij zijn stem mag uitbrengen op een olympische stad. Twee jaar geleden werd hij bij het IOC-congres in Seoel als IOC-lid geïnstalleerd en vervolgens kon hij direct mede-bepalen in welke stad de Olympische Winterspelen in 2006 zouden worden gehouden. Turijn kwam destijds als winnaar uit de bus.

Overigens is het onzeker of de prins, die gistermiddag met z'n gevolg pas als één van de laatste IOC-leden in de Russische hoofdstad arriveerde, vandaag en maandag (wanneer de nieuwe IOC-voorzitter wordt gekozen) gebruik zal maken van zijn stemrecht. Een medewerker van de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde gisteren dat Willem-Alexander zich mogelijk zal onthouden om daarmee geen politiek standpunt in te hoeven nemen. In de stemming over de locatie van de Spelen in 2008 speelt met name de mensenrechtensituatie in China een belangrijke rol. Zeker is dat scheidend IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch vandaag geen stem zal uitbrengen. Hij doet dat uit eigen beweging. Daarnaast mogen dertien andere IOC-leden in de eerste ronde ook slechts toekijken, omdat steden uit hun land kandidaat zijn. Na iedere stemronde mogen de leden uit het land van de afvaller in de volgende ronde weer meestemmen.

Peking en Toronto worden op voorhand tot de grootste kanshebbers gerekend. Samen met Parijs werden deze twee steden door de IOC-evaluatiecommissie, onder voorzitterschap van Hein Verbruggen, als 'voortreffelijk' aangemerkt. De kandidatuur van Peking heeft echter zwaar te lijden onder de aanhoudende aandacht voor de Chinese overheersing in Tibet en de mensenrechtensituatie in eigen land. Woensdag maakte de politie in Moskou nog hardhandig een einde aan een kleinschalige demonstratie van Tibetanen tegen de kandidatuur van Peking, morgenmiddag staat voor de zwaar beveiligde ingang van het World Trade Center een nieuwe betoging gepland. Met een flauwe glimlach (en soms zelfs schaterlachend) probeerden leden van het Chinese bidcomité gisteren het negatieve imago van Peking zoveel mogelijk af te zwakken. Tu Mingde, secretaris-generaal van het nationaal olympisch comité, garandeerde iedere bezoeker van Peking in 2008 het recht op vrijheid van meningsuiting. "Iedereen is welkom en mag een afwijkende mening uitspreken, maar ook in China hebben we vanzelfsprekend wetten die gerespecteerd moeten worden. Er mag niet zomaar gedemonstreerd worden. Daarvoor is eerst toestemming nodig", aldus Tu Mingde.

Op al te lastige vragen, zoals over de recente politieke rel met de Verenigde Staten naar aanleiding van een botsing tussen een Chinees en een Amerikaans vliegtuig, werd zoveel mogelijk ontwijkend geantwoord: "We zijn hier om te praten over onze kandidatuur voor de Olympische Spelen, maar toch bedankt voor deze vraag."

Peking was acht jaar geleden al kandidaat voor de Spelen van 2000, maar verloor toen de strijd nipt (met twee stemmen) van Sydney. De studentenopstand op het plein van de Hemelse Vrede (en vooral de hardhandige manier waarop daaraan een einde werd gemaakt) was een belangrijke oorzaak voor de nederlaag. Een dergelijk scenario is nu de grootste angst onder de Chinezen. De vier andere kandidaat-steden hielden zich gisteren trouwens keurig aan de afgesproken gedragscode door uitsluitend over hun eigen bid te spreken. Het gooien met modder naar de andere steden bleef achterwege, althans door de bidcomités. De premier van Canada liet eerder deze week op persoonlijke titel nog weten het te betreuren als de Olympische Spelen toegewezen zouden worden aan een land waar de mensenrechten niet gerespecteerd worden. Dat zal ook de meeste IOC-leden niet ontgaan zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.