De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aantal werklozen gaat
in 2003 weer toenemen

Van onze economische redactie

   
 

ZOETERMEER - De werkloosheid in Nederland zal na eind volgend jaar weer gaan stijgen. Dat is het gevolg van een lager uitvallende economische groei, waardoor de werkgelegenheid minder snel stijgt dan de afgelopen jaren het geval was. Deze sombere voorspelling werd gisteren naar buiten gebracht door Arbeidsbureau Nederland.

Deze trend kan alleen worden gekeerd als de economische groei versnelt tot 3,5 procent, maar dat is weinig waarschijnlijk. Arbeidsbureau Nederland gaat bij zijn voorspelling voor dit jaar uit van een groei van 2,65 procent. Volgend jaar zal dat zijn teruggelopen tot 2,25 procent.

Momenteel zit 7 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Dat zal tot eind 2002 nog dalen tot 6 procent, maar dan is het afgelopen en zal de werkloosheid weer een stijgende lijn gaan vertonen. Het aantal banen zal dit jaar nog met 115.000 toenemen en volgend jaar met 105.000. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen er nog sprake was van een groei met 180.000 banen.

Hoewel er momenteel minder nieuwe banen zijn, wisselen nog steeds veel mensen van werkgever. Daardoor zullen zowel dit jaar als volgend jaar een kleine 900.000 vacatures moeten worden vervuld. Dat is wel 10 procent minder dan vorig jaar toen het om een recordaantal van een miljoen vacatures ging.

Vergrijzing

De vergrijzing slaat ook toe onder de werkzoekenden. Eind dit jaar zal naar verwachting van Arbeidsbureau Nederland een 'magische grens' worden overschreden, omdat dan meer dan de helft van de werkzoekenden ouder dan veertig jaar zal zijn.

Steeds meer mensen vinden werk via kleine baantjes van soms minder dan twaalf uur per week. Ook het opzetten van een eigen bedrijf blijkt voor velen een aantrekkelijk perspectief. De komende jaren zullen er gemiddeld steeds 22.500 nieuwe zelfstandigen bijkomen.

De grootste banengroei zit in de commerciële dienstverlening zoals horeca, catering, ict, telecom en milieudiensten. Deze vijf sectoren zijn de komende twee jaar goed voor 60.000 extra banen. Daarentegen daalt het aantal banen in onder meer de voedings- en genotmiddelenindustrie, de textiel- en leerbranche, de chemie en aardolie, de elektronica en de nutsbedrijven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.