De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aandeel Laurus veert op
   
 

AMSTERDAM - In aandelen Laurus vond gisteren een levendige handel plaats. De Konmar-soap beleefde gisteren zijn zoveelste aflevering.

Maar beleggers putten vertrouwen uit de eerste gematigd positieve geluiden. Laurus verkoopt 94 Edah- en Super De Boer-filialen aan branchegenoot Sperwer. Daarbovenop werd bekendgemaakt dat de kosten voor de ombouw van de bestaande supers in de Konmar-formule 100 tot 200 miljoen lager zullen uitvallen dan eerder geraamd. Laurus sloot door dit alles een fraaie 10,3% hoger op EUR5,90.

De algemene stemming was licht positief. De AEX-index steeg met 0,6% tot 554,57 punten. Daarmee bleef Amsterdam achter bij de rest van Europa. De financiële waarden en Unilever hielden het Damrak op achterstand. De hoofdfondsen die wel stegen, waren weliswaar in de meerderheid, maar wegen minder zwaar in de index. Hieronder waren relatief veel technologie-waarden vertegenwoordigd. Zij profiteerden van gunstig Microsoft-nieuws. Het Amerikaanse softwareconcern maakte bekend zijn besturingssysteem Windows open te stellen voor andere partijen.

Kabelaar UPC herstelde zich van het extreme koersverlies op woensdag. De koers dikte met 9,6% aan tot EUR1,95. "Maar dat is nog altijd een kleine stap vooruit na twee grote stappen terug", aldus een handelaar. "Daarmee blijft de trend negatief."

Elektronicaconcern Philips wil zijn naamsbekendheid in de Verenigde Staten flink opvijzelen. Daartoe werd een samenwerking met uitgever AOL Time Warner wereldkundig gemaakt. De divisie Consumentenelektronica krijgt reclametijd op tv-station CNN en advertentieruimte in bladen als Time en Fortune. In ruil levert Philips zijn nieuwste technologie aan het concern. Het aandeel Philips werd gisteren 4,2% duurder op EUR29,94.

Het nieuws dat het aantal aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten onverwacht hoog is opgelopen, had weinig invloed op de stemming. Economen hielden rekening met een daling tot 390.000, maar het aantal aanvragen steeg tot 445.000. Gevreesd wordt dat het werkloosheidspercentage nog dit jaar zal oplopen tot boven de 5%.

Het nieuws maakt analisten somber. Technisch analist Royce Tostrams bijvoorbeeld denkt dat de lichte koersstijgingen van gisteren van korte duur zijn. "Als de voortekenen niet bedriegen, is er weinig hoop voor de nabije toekomst", voorspelt hij desgevraagd. "De kans dat de AEX-index binnen enkele maanden onder de 500 punten zakt, is groot. Een verdere daling lijkt dan onvermijdelijk. De eerste referentie ligt op het niveau van 350 tot 370 punten."

Volgens Tostrams duiken er voor het eerst sinds 10 jaar serieuze donderwolken op voor beleggers. Alleen de lange termijn-trend staat nog overeind. "Het meest ernstig is", aldus de analist. "Dat niemand rekening lijkt te houden met een grote koersdaling." Beleggers zouden volgens hem gewaarschuwd moeten zijn door het negatieve volumeprofiel. Er vloeit al enkele maanden meer geld uit de beurs dan er in gepompt wordt.

In zo'n negatieve markt, grijpen beleggers al snel naar een veilige haven als Koninklijke Olie. Geen slechte keus, vinden analisten van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan. Zij zijn van mening dat Koninklijke Olie het goed zal doen. Het aandeel krijgt het predikaat 'voor de lange termijn koopwaardig'. Het koersdoel staat op EUR71. Op de beurs steeg het aandeel gisteren met 0,8% tot EUR65,20.

Bouw- en baggerconcern Ballast Nedam maakte lager dan verwachte halfjaarcijfers bekend. De pijn zat vooral in de nog steeds tegenvallende resultaten in het Verenigd Koninkrijk. Analisten hebben hun winsttaxaties neerwaarts aangepast. Toch waren beleggers niet geheel ontevreden. De bouwer liet weten de komende drie jaar te streven naar een gemiddelde groei van de winst per aandeel met 15 à 20% per jaar. Die doelstelling werd beloond met een koerssprong van 1,4% tot EUR25,85.

Op de lokale markt kreeg slotenfabrikant Axa Stenman klappen. De beurskoers kelderde met 3,2% tot EUR15,00. Het bedrijf verwacht in de eerste zes maanden van dit jaar een winstval met 40 tot 50% te moeten publiceren.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.