De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Eigenaar moet woning
zelf gaan bouwen

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Over enkele jaren moet een op de drie nieuwe koopwoningen door de toekomstige bewoner zelf worden gebouwd. Staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) wil de zelfbouw stimuleren. Dat is onderdeel van het nationaal akkoord wonen dat Remkes gisteren met onder meer de gemeenten, provincies, bouwers en woningcorporaties heeft bereikt.

De staatssecretaris wil dat de kwaliteit van nieuwbouwwoningen verbetert en dat er meer variatie komt in het aanbod, zodat de burger meer keuzevrijheid heeft. Hij bestudeert hoe het individueel en collectief opdrachtgeverschap kan worden verhoogd tot 33 procent van het totale aanbod in 2005.

Ook komt de VVD-bewindsman binnenkort met voorstellen om woningcorporaties meer vrijheid bij het bouwen te geven door de maximale kostengrens op te heffen. Nu ligt die grens nog op gemiddeld 274.000 gulden.

Verplichting

Verder vindt Remkes het nog steeds wenselijk dat er per jaar 50.000 huurwoningen aan de bewoners worden verkocht. Hierover is in het akkoord echter geen overeenstemming bereikt. De Vereniging van Woningcorporaties Aedes dreigde het akkoord niet te zullen ondertekenen als er een verplichting tot verkoop van grote aantallen woningen zou instaan.

Overigens gaat het bij alle cijfers die in het akkoord staan om streefcijfers en niet om harde afspraken. Zo is het de bedoeling dat er tot het jaar 2005 zo'n 100.000 nieuwbouwwoningen bijkomen, waarvan 25.000 sociale huurwoningen. Verder moeten 20.000 oude huizen worden gesloopt en 16.000 kleintjes tot 8000 fatsoenlijke woningen worden omgebouwd.

Ook dienen er binnen twee jaar 6000 woningen te verrijzen voor ouderen in woonzorgcomplexen en moeten er 120.000 huizen tot bejaardenwoning worden omgebouwd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.