De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Zandkasteel breekt record
   
 

- Grote vreugde bij de bouwers van het 'zandkasteel' op het Almeerderzand. Met precies 20 meter en 91 centimeter hoogte is hun creatie het hoogste zandsculptuur ter wereld. Gisteren werd de officiële hoogtemeting verricht van het indrukwekkende bouwsel waaraan dik twee weken is gewerkt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 33kb)
Zandkasteel op het Almeerderzand. (Foto: Foto Almere Press)
Staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) ging samen met artistiek leider Marjan Katerberg met een hijskraan naar boven. Door middel van een elektronisch meetsysteem die ook vaak door landmeters wordt gebruikt, werd de hoogte vastgesteld. Burgemeester Ouwerkerk schreef de uitslag beneden op het strand geduldig op en onder luid gejuich werd vrij snel duidelijk dat het record was gehaald. Het oude record volgens het Guiness Book of Records stond op 19.54 meter en werd vier jaar geleden in San Diego neergezet.

Om het kunstwerk te maken, was 16 miljoen kilo zand nodig. Daarvan was 10 miljoen kilo afkomstig van het Almeerderzand. Daarnaast is speciaal sculptuurzand uit het Brabantse Cuyk gebruikt. De uiteindelijke afmetingen zijn 60 meter breed, 100 meter lang en dus precies 20,91 meter hoog.

De 60 zandkunstenaars die zich twee weken lang in het zweet hebben gewerkt, zijn afkomstig uit de VS, België, Hawaii, Singapore en Canada. Vooral toen het steeds hoger werd, was het een hele toer. Als echte bergbeklimmers hingen ze in de touwen om vorm te geven aan de statige torens van 's werelds hoogste zandkasteel.

Het reusachtige bouwsel stelt een sprookjeskasteel voor waarbij zelfs Willem-Alexander en Máxima als sprookjespaar van het jaar niet ontbreken. Mensen die het zanderige kunstwerk willen bewonderen, kunnen er vanaf vandaag tot en met zondag 12 augustus terecht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.