De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bloemenzee voor Herman

door Arianne Mantel

   
 

AMSTERDAM - Muzikant/kunstenaar Herman Brood (54) wordt aanstaande maandag in Amsterdam gecremeerd. Brood zelf had in zijn afscheidsbrief gezegd er een feestje van te maken. Voorafgaand aan de crematie wordt om 15.00 uur in de Amsterdamse poptempel Paradiso een plechtigheid voor genodigden gehouden.

Het is nog onduidelijk of er gelegenheid is voor fans om afscheid te nemen. Broods manager Koos van Dijk denkt over een scherm buiten bij Paradiso, waarop de gebeurtenissen binnen kunnen worden gevolgd. Verder wil hij op 5 november, hermans geboortedag, een feest in Paradiso organiseren.

Alcohol

De artiest wordt volgens Van Dijk in de poptempel opgebaard. Familie en vrienden kunnen muziek maken of het woord voeren, maar uitsluitend kort: "Herman hield niet van lange verhalen." Verder zal er alcohol worden geschonken. Na de plechtigheid wordt Brood waarschijnlijk naar crematorium Westgaarde in Amsterdam Osdorp gebracht.

Personeel van het Hilton-hotel is woensdagmiddag ruim een uur bezig geweest om de gastenlijst te checken, voordat duidelijk wie er van het dak was afgesprongen. Directeur R. Payer van het vijf-sterrenhotel, tevens een goede vriend van Herman, dacht aanvankelijk dat het om een Zwitserse of Duitse gast ging.

Pas toen het afscheidsbriefje boven water was gekomen dat Herman in het hotel had achtergelaten kwam het besef dat het 'Neerlands troeteljunk' betrof. Dat Herman dit hotel had uitgekozen, is niet toevallig. "Waarschijnlijk wist hij dat we goed voor hem zouden zorgen", zegt Payer.

Op vragen over hoe dit heeft kunnen gebeuren, reageert hij furieus. "Herman kwam hier al tien jaar regelmatig over de vloer en had ooit zelfs een interview op het dak gegeven. Je kunt gewoon niet alles afsluiten."

Payer vond zijn artistieke vriend even na 13.30 uur. Personeel had een klap op het dak van de entreehal gehoord. "Hij had zijn hoofd kaal geschoren en op de rug gezien herkende ik hem niet", aldus de aangeslagen directeur.

"Omdat hij meteen met een deken is afgedekt, hebben we de gastenlijst met 300 namen moeten checken. Maar toen het briefje boven water kwam, wist ik genoeg. Toen herkende ik ook ineens zijn schoenen." Toen heeft hij zijn overleden vriend nog eens goed bekeken: "Hij zag er prachtig uit. Er was geen sprake van bloed."

Woensdagavond is weduwe Xandra komen kijken naar de plaats waar Brood besloot de dood tegemoet te springen. Ook zijn twee dochters Lola en Holly waren daarbij. Payer: "Het is voor hun een manier om het verdriet te verwerken. Herman kwam ook vaak met zijn kinderen een drankje halen of even zitten."

Een plantsoentje voor het hotel is omgetoverd tot een bloemenzee. Ook ligt er een half wit brood en staan er diverse flessen drank. Bij de ingang van het hotel zijn drie condoleanceregisters geopend, waarvoor mensen gisteren in de rij stonden.

De directeur, die de vlag halfstok heeft gehangen, staat voorlopig toe dat zijn hotel een bedevaartsoord is. "Hij was een prachtig mens, een lieve papa", aldus Payer. "Ik heb respect voor zijn daad. Maar ik voel wel mee met zijn vrouw en kinderen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.