De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Morele overwinning
Saddam op Westen

door Ruud Mikkers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 13kb)
Saddam Hoessein
...paleizen... (Foto: AP)
AMSTERDAM - Saddam Hoessein boekte deze week een morele overwinning op zijn westerse vijanden toen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad instemden met een verlenging van vijf maanden van het Iraakse olie-voor-voedselprogramma.

De V-raad kon weinig anders want een alternatief Brits-Amerikaans plan voor 'slimme' sancties was door Moskou getorpedeerd.

Dit betekende een zware nederlaag voor de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Vooral voor de regering van de Amerikaanse president Bush zijn de druiven zuur, want Bush beschouwt Saddam zo ongeveer als staatsvijand nummer een en wil bovendien afrekenen met het in zijn ogen slappe beleid van zijn voorganger Clinton.

Ondanks een exportverbod smokkelt Irak enorme hoeveelheden olie het land uit. Iedere dag gaan minstens 500.000 vaten olie via wegtransport naar Turkije en Jordanië of via een pijpleiding naar Syrië de grens over.

In tegengestelde richting steken dagelijks vele volgeladen vrachtwagens de grens over met goederen waar de sanctie-commissie in New York nooit van zal horen. Het resultaat is dat Saddam Hoessein, al in 1968 aan de macht in Irak maar pas sinds 1990, aan de vooravond van de Golfoorlog, staatsvijand van de VS, ondanks de handelsbeperkingen genoeg geld heeft om te investeren in wapens en paleizen. Dit terwijl de armlastige burgerbevolking wél getroffen wordt door de sancties.

Inspecties

Bovendien is er geen hoop op het hervatten van de wapeninspecties, het eigenlijke doel van het Brits-Amerikaanse plan. Midden december 1998 moesten de westerse wapeninspecteurs Irak plotseling verlaten waarna de VS en Groot-Brittannië het land als straf bombardeerden.

In het Brits-Amerikaanse plan wordt het importverbod op de meeste civiele goederen opgeheven. Tegelijkertijd wordt een lange lijst van verboden goederen opgesteld: wapens en producten die voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Ook de Iraakse smokkel zou veel strenger worden aangepakt door extra grenscontroles.

Nu blijven de elf jaar oude sancties van kracht. Deze werden opgelegd nadat Iraakse troepen in augustus 1990 Koeweit waren binnengevallen. Volgens deze maatregelen is alle handel met Irak verboden. De Irakezen mogen echter wel een beperkte hoeveelheid olie uitvoeren om voedsel, medicijnen en andere noodzakelijke eerste levensbehoeften voor de armlastige bevolking te kunnen kopen. De maatregelen blijven van kracht totdat Irak zijn massavernietigingswapens opgeeft en weer wapeninspecties toestaat.

Van tafel

Rusland veegde de slimme sancties woensdag van tafel omdat het de lijst met importgoederen die door de VN volgens het Brits-Amerikaanse plan gecontroleerd zouden moeten worden, te lang vond.

Maar er zit meer achter de Russische argumenten. Het land wil lucratieve handelsbetrekkingen met Irak aanknopen. De Iraakse olievelden, de tweede van de wereld, zijn enorm. Kortom, tijd om geld te gaan verdienen, vinden de Russen. Frankrijk en China, de twee andere permanente leden naast de VS, Groot-Brittannië en Rusland in de V-raad, hebben ook laten weten wel wat te voelen voor het opheffen van de falende sancties.

De VS en Groot-Brittannië staan dus lijnrecht tegenover de Russen. Het uitstel van de nieuwe sancties valt zeker bij de conservatieven in het Pentagon niet goed. Zij prefereren al langer liever de militaire optie boven die van de diplomatie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.