De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Identificatie illegalen
blijkt goudmijn voor
aantal ambassades

door Michiel Hoogers

   
 

AMSTERDAM - Het identificeren van illegalen blijkt voor een reeks van ambassades in Nederland een waar goudmijntje te zijn. Voor de hulp bij het achterhalen van de identiteit van illegalen brengen buitenlandse vertegenwoodigingen de vreemdelingenpolitie bedragen tot 650 gulden per bezoek in rekening.

Jaarlijks voeren rechercheurs van de vreemdelingenpolitie tienduizend presentaties uit. Bij zo'n presentatie gaat een politieman met een zwijgzame illegaal op bezoek bij een buitenlandse ambassade. Daar probeert hij vast te stellen of de illegaal afkomstig is uit het land van de desbetreffende ambassade om zo diens uitzetting te bevorderen.

Veel ambassades verlenen de hand- en spandiensten aan de vreemdelingenpolitie gratis. Maar andere vragen geld voor ieder bezoek.

De top-vijf van landen met de meeste presentaties wordt aangevoerd door Algerije. De Algerijnse ambassade werkt daar gratis aan mee. De volgende vertegenwoordigingen brengen wel elke presentatie in rekening: Nigeria (ƒ250), China (ƒ50), Sierra Leone (ƒ75), Ghana (ƒ200).

Verschillen

De vreemdelingenpolitie in Den Haag, waar veel buitenlandse vertegenwoordigingen zijn gevestigd, vindt de betaling en het verschil in tarieven opmerkelijk.

Maar omdat zij de kosten declareert bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil het korps er geen commentaar op leveren. De Amsterdamse vreemdelingenpolitie waagt zich evenmin aan een oordeel.

De IND betaalt maximaal 250 dollar (650 gulden) per presentatie. Voor dat geld krijgt de vreemdelingenpolitie een schriftelijke verklaring dat de desbetreffende illegaal wel of niet afkomstig is uit het land dat de ambassade vertegenwoordigt. In het positieve geval geldt deze verklaring als reisdocument en kan de illegaal worden uitgezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.