De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  In 2050 telt ons land
6 miljoen allochtonen

door Annemiek Paping

   
 

AMSTERDAM - Over 50 jaar zal één op de drie inwoners van Nederland van allochtone afkomst zijn. Ontwikkelingen als gezinshereniging, gezinsvorming, arbeidsmigratie en asielzoekers maken dat het aantal allochtonen nu 2,8 miljoen in 2050 tot 6 miljoen zal zijn toegenomen. Tegelijkertijd krimpt de oorspronkelijke autochtone bevolking van 13,1 naar 12,1 miljoen. Over een halve eeuw telt ons land 18 miljoen inwoners.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat er vanuit dat zich de komende jaren veel meer arbeidsmigranten in Nederland vestigen. "Op dit moment komt slechts 20 procent van alle migranten naar ons land voor werk", aldus CBS-beleidsmedewerker Jan Latten. "Zeer binnenkort zal de behoefte aan allochtone 'handen' groot zijn."

Doordat Nederlandse vrouwen sinds de jaren zeventig minder of helemaal geen kinderen meer krijgen, daalt in ons land de omvang van de bevolkingsgroep in de leeftijd tussen 20 tot en met 64 jaar gestadig (van 8,1 miljoen tot 6,3 miljoen in 2050). "Het aantal 65-plussers daarentegen stijgt van 1,9 naar 2,9 miljoen", vervolgt Latten. "Wie zal deze ouderen verzorgen? En wie bijvoorbeeld bestuurt in de toekomst de bus, laat treinen rijden en bestiert de ziekenhuizen? Dat wordt het probleem van de toekomst."

Latten verwacht dat allochtonen die vaak in ellendige omstandigheden leven, massaal in het gatspringen dat ontstaat. "De aanhoudende migratie zal ertoe leiden dat zich straks 3,7 miljoen allochtonen in de leeftijd van 20 tot en met 64 jaar in ons land hebben gevestigd. Daar zit veel arbeidspotentie."

Uit berekeningen van het CBS blijkt dat de komende jaren 60 procent van alle asielzoekers afkomstig zal zijn uit Aziatische landen (Irak, Iran en Afghanistan). Ook het aantal Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse immigranten neemt toe. Samen is deze niet-westerse import, plus hun nakomelingen, goed voor vier miljoen mensen. Daarnaast verwacht het CBS een toestroom van twee miljoen 'westerse' immigranten (Amerika, Duitsland, EU-landen, Japan en Indonesië.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.