De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nuon is enige afnemer
van gascentrale Shell

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Intergen, voor 68% in handen van Shell, gaat voor EUR500 miljoen een gascentrale in de Botlek bouwen. Energiebedrijf Nuon wordt de enige afnemer van de opgewekte stroom. Concurrent Eneco laat weten "verbaasd te zijn" over de samenwerkingsovereenkomst tussen Nuon en Shell.

Twee jaar geleden was er ook al sprake van de bouw van een gascentrale in de Botlek door Intergen. Toen zou Eneco Energie de jaarlijkse capaciteit van 800 megawatt gaan afnemen. Die onderhandelingen ketsten af omdat Eneco de bouw "te duur " vond.

De Rotterdammers hebben wel een ander samenwerkingsverband met Shell in de Botlek, het zogeheten Eneco Shell Energy. Circa 50 bedrijven die zich op het industrieterrein aan de Nieuwe Maas hebben gevestigd kopen collectief hun stroom in bij Eneco Shell Energy.

Eneco laat in een gisteren uitgebracht persbericht weten verbaasd te zijn over het nieuws, maar dat de samenwerking tussen Intergen en Nuon niet perse negatief voor Eneco is."De centrale leidt tot meer productiecapaciteit wat een prijsdaling tot gevolg heeft", aldus een woordvoerder. "Dit is gunstig voor Eneco."

Voor de afname van de op te wekken energie zat Intergen met diverse distributiebedrijven om de tafel, waaronder Nuon en Eneco.Na vier maanden van intensief onderhandelen koos Intergen voor Nuon als enige afnemer van de opgewekte stroom. De Arnhemse energieleverancier heeft gedurende een periode van 15 jaar het alleenrecht op de stroomafname van de nieuwe centrale. Het te betalen bedrag ligt volgens Nuon zo rond de EUR3 miljard.

Maar de energieverstrekker wil zich niet beperken tot alleen stroomafnemer. Gisteren heeft Nuon tijdens een etentje aan Intergen laten weten ook wel te willen participeren in de nieuwe gascentrale. "Dan heb je toch meer te vertellen", zo verklaart een woordvoerder de wens van het enrgiebedrijf.

Met Intergen als stroomvoorziener wil Nuon de afhankelijkheid ten opzichte van andere energieproducenten verminderen. De drang naar meer onafhankelijkheid komt door de prijsverhogingen die grote producenten als Eon, Reliant, Electrabel en Essent de afgelopen jaren hebben doorgevoerd. Zo hebben de producenten het zogeheten piektarief met een factor tien verhoogd.

Voor Nuon betekent de nieuwe centrale een verbetering van de onderhandelingspositie met andere productiebedrijven. "Dit zou ook de prijs die consumenten voor hun energie betalen kunnen drukken", zo speculeerde de Nuon-woordvoerder.

De nieuwe centrale neemt 6% van de Nederlandse electriciteitsproductie voor zijn rekening. Projectleider Mark Somerset van Intergen denkt in november met de bouw van de nieuwe centrale te beginnen. In 2004 gaat de centrale in bedrijf.

Intergen is een joint venture tussen Shell en het Amerikaanse concern Bechtel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.