De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kruidvat neemt Britse
drogisterijketen over

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

LONDEN/RENSWOUDE - Drogisterijketen Kruidvat is door de gisteren aangekondigde overname van de Britse branchegenoot Superdrug in een klap in de top drie van Europa beland. Kruidvat betaalt het moederbedrijf van Superdrug, de Britse retailreus Kingfisher, ruim ƒ1 miljard (£280 miljoen) voor de overname. "Superdrug is een onderneming die erg veel lijkt op de onze. We vullen elkaar goed aan en kunnen flink op de kosten besparen", motiveert Kruidvat-topman Dick van Hedel de overname.

De verkoop van Superdrug is verrassend omdat Kingfisher begin juni nog liet weten af te zien van verkoop. In plaats daarvan wilde Kingfisher-topman Sir Geoff Mulcahy Superdrug samen met retaildochter Woolworths naar de beurs brengen. Amper een maand later is besloten Superdrug aan Kruidvat Beheer te verkopen. Woolworth, dat door de Britten ook wel liefkozend 'Woollies' wordt genoemd, wordt nu apart naar de beurs gebracht. Het leverde Sir Geoff in de Britse pers de bijnaam 'U-turn' Mulcahy op.

"We hadden al langer interesse voor Superdrug. In januari van dit jaar zijn de onderhandelingen begonnen", zegt Kruidvat-topman Dick van Hedel. Volgens Van Hedel verliepen die gesprekken "moeizaam." "Er was bij Kingfisher lange tijd twijfel over de beursgang. Maar uiteindelijk besloten ze toch aan ons te verkopen."

Net als Kruidvat is Superdrug sterk aanwezig met eigen merken. "Verder zitten ze, net als wij, in alle grote steden en winkelcentra. Het is een zeer gezond bedrijf dat altijd perfect gerund is", aldus Van Hedel. Hij verwacht dan ook niet dat er gereorganiseerd moet worden.

Kruidvat is een familiebedrijf. De overname zal grotendeels gefinancierd worden door de verkoop van de supermarkten Groenwoudt, Nieuwe Weme en Lekker&Laag aan supermarktreus Laurus vorig jaar.

Met de koop van Superdrug krijgt Kruidvat er in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland 706 drogisterijen bij. Kruidvat is eigenaar van onder meer drogisterij Kruidvat, Trekpleister en parfumerie ICI Paris XL. Het familiebedrijf heeft winkels in onder meer Nederland, België, Frankrijk, Polen, Hongarije en Tsjechië. De gezamenlijke winkelomzet van Kruidvat Beheer was in 2000 ƒ3,52 miljard. De omzet van Superdrug kwam uit op ƒ3,75 miljard.

In de top drie te staan van de grootste drogisterijketens van Europa is mooi, maar Van Hedel wil meer. "Ons doel is nummer een te worden, maar dat doen we niet te snel. Er is namelijk een flinke concurrentie."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.