De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Blue Fox zet zinnen op
noodlijdend NedGraphics

Van een medewerker

   
 

AMSTERDAM - De consolidatie in de technologiesector heeft er weer een nieuwe bundeling bij. Maandag werd de acquisitie van KSI door Centric officieel aangekondigd. Gisteren was het de beurt voor de overname van software-ontwikkelaar NedGraphics door ict-dienstverlener Blue Fox. Als deze trend doorzet, zijn er van de talloze kleine beursgenoteerde automatiseerders op de beurs, binnen enkele maanden nog maar een handvol over.

Volgens bestuursvoorzitter Sjoerd Eisma van Blue Fox is klein blijven geen optie. "Het is noodzaak om groter te worden." Hij wijst daarbij op het binnenkort te lanceren gezamenlijke handelssysteem van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. "Ik wil met Blue Fox niet de stap maken van smallcap naar microcap. Dat kan ik me niet permitteren. De beursnotering wil ik onder andere gebruiken om overnames mee te betalen. Daarvoor heb je als bedrijf een minimale omvang op de beurs nodig."

Vorig jaar verruimde Blue Fox zijn aandelenkapitaal al met een kwart. De overname van NedGraphics zal worden betaald in aandelen Blue Fox. Daarnaast geeft Blue Fox nieuwe aandelen uit om het eigen vermogen te versterken. Het aantal uitstaande aandelen zal naar schatting van Eisma met ruim 10% groeien. Hij denkt daarbij aan een minimumbedrag van 5 miljoen euro.

De Blue Fox-voorzitter presenteert de overname als een juridische fusie. Voor elke twee aandelen NedGraphics krijgen beleggers één aandeel Blue Fox. Door middel van die ruilverhouding verwerven NedGraphics-aandeelhouders een belang van 42,3% in de gebundelde onderneming. Als de twee bedrijven hun krachten zouden bundelen op basis van de marktkapitalisatie, zou de verdeling ruwweg uitkomen op 60% voor Blue Fox en 40% voor NedGraphics.

NedGraphics heeft een vervelend jaar achter de rug. Het bedrijf kwam begin dit jaar met een winstwaarschuwing. Verder kampte het bedrijf met een negatief eigen vermogen. Ternauwernood ontsnapte het bedrijf aan het strafbankje van de beurs. Tenslotte stapte nog geen anderhalve maand geleden de volledige raad van commissarissen op uit onvrede met de grootaandeelhouders. Die malaise komt ook tot uitdrukking in de beurswaarde van de twee bedrijven. Eén jaar geleden zou de ruilverhouding uitkomen op 60% voor NedGraphics en 40% voor Blue Fox.

Het noodlijdende NedGraphics heeft de afgelopen jaren duidelijk te hoog ingezet. Ambities bleken niet haalbaar. Twee jaar geleden liet bestuursvoorzitter Ab van Marion nog weten dit jaar een omzet na te streven van 45 miljoen euro. Volgens analisten mag Van Marion is die omzetdoelstelling nog heel ver verwijderd van de realiteit. De nu gevonden partner is voor het bedrijf een geschenk uit de hemel.

Eisma had al enige tijd een oogje op NedGraphics de twee bedrijven opereren deels in dezelfde markt maar knoopte pas enkele weken geleden gesprekken aan. Qua timing lijkt dat voordelig uit te pakken voor hem. Zeker als daarbij wordt gelet op de winstmarges van de twee bedrijven. Normaal gesproken moet NedGraphics in staat worden geacht een nettomarge te realiseren van 8%. Blue Fox komt niet verder dan 4%. Eisma is ervan overtuigd dat NedGraphics er binnen één jaar weer bovenop komt. "In de kern is het namelijk een gezond bedrijf." Hij streeft ernaar om de winst van Blue Fox binnen vijf jaar te verviervoudigen.

In september willen de twee bedrijven hun juridische fusie afronden. Omdat de meerderheid van de aandeelhouders al heeft laten weten in te stemmen met de combinatie, lijkt de zaak beklonken. Alleen een lijk in de kast zou de overname nog kunnen tegenhouden. Morgen gaat Eisma voor het eerst kennismaken met de mensen van NedGraphics.

Er zijn nog geen sommetjes gemaakt, hoeveel er bespaard kan worden met de overname, maar Eisma ziet tal van mogelijkheden. "En die zijn aanzienlijk als je ze vergelijkt met het huidige winstniveau van de twee bedrijven", roept hij. Hij denkt daarbij aan kostenreducties op het gebied van kosten voor investor relations, het jaarverslag, de beursnotering, inkoopvoordelen en het saneren van de kantoren. Volgende maand, bij de publicatie van de definitieve fusieplannen hoopt hij daar iets concreets over te kunnen zeggen. "Maar", vult hij aan. "Synergie kost tijd. Van de eerste voordelen zullen we pas eind volgend jaar de vruchten plukken." Door de combinatie ontstaat een bedrijf met een jaaromzet van 83 miljoen euro en 500 werknemers. Er werd vorig jaar alleen bij Blue Fox een winst geboekt. Op een omzet van 55 miljoen pakte Blue Fox een winst van 2,3 miljoen euro.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.