De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN plust op moeizame dag
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs kwam de aandelenhandel gisteren maar moeizaam op gang. Een gebrek aan bedrijvennieuws en het vooruitzicht op een lagere start van Wall Street zette de belangrijkste Amsterdamse beursbarometers vanaf de opening onder druk. De AEX-index sloot uiteindelijk met een verlies van 4,8 punten (0,8%) op 576,30. De Midkap- mocht 0,92 punten (0,2%) bijschrijven op 538,40.

Het zijn stille dagen op de beurs, zo bleek gisteren nog maar eens uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De koersen van Nederlandse aandelen op het Damrak kwamen in het tweede kwartaal van dit jaar nauwelijks van hun plaats, constateerden de rekenmeesters uit Voorburg. En, slecht nieuws voor al degenen die hun centjes liever in aandelenfondsen steken, beleggingsfondsen bleven achter bij de index.

De Amsterdamse beurs kwam het tweede kwartaal nog goed uit de startblokken, aldus het CBS. Half mei noteerde de CBS-koersindex een winst van 12% ten opzichte van april. Winstwaarschuwingen en negatieve berichten over de ontwikkeling van de economie trokken de index de weken erna echter naar beneden, aldus het CBS. De index eindigde het tweede kwartaal uiteindelijk 2,1% hoger (inclusief dividend: 3,5%). Over het eerste halfjaar resteert daardoor een min van 9%, door de slechte eerste drie maanden van dit jaar.

Van de 25 AEX-fondsen stond gisteren vooral KPN in de belangstelling. De Britse zakenkrant Financial Times meldde dat het telecombedrijf dichtbij een fusie tussen gelijken (50-50) is met zijn Belgische branchegenoot Belgacom. Alleen over de rolverdeling van KPN-bestuurder Paul Smits en Belgacom-baas John Goossens zou nog gesteggeld worden. In de loop van volgende week zou ook daarover de knoop moeten zijn doorgehakt, hoewel de meer voorzichtige waarnemers de kans op het afketsen van een fusie nog altijd op 50% zouden schatten.

Volgens Het Financieele Dagblad zou het lot van de fusie in handen liggen van ministers Zalm (Financiën) en zijn Belgische evenknie Rik Daems. Beide moeten aan het samengaan van beide belbedrijven hun zegen geven, omdat zowel KPN als Belgacom deels in handen is van de overheid. Donderdag, één van de laatste dagen van het zomerreces zou het Belgische parlement over de fusie stemmen, aldus de krant.

Op de Amsterdamse beurs profiteerde KPN aanvankelijk flink van het nieuws. Het aandeel bereikte tussentijds een hoogtepunt van EUR7,18, een winst van 7,2% ten opzichte van de slotkoers van maandag. Een deel van die winst verdampte echter toen een woordvoerder van KPN tegenover persbureau Reuters al te hoog gespannen verwachtingen temperde door te stellen dat: "Ik denk dat de kranten een beetje verder zijn met onze fusiebesprekingen dan wij. Ze doen het voorkomen of er enkel nog maar wat kleine details geregeld moeten worden. Dat is niet waar."

KPN sloot uiteindelijk EUR0,20 hoger op EUR6,90, een winst van 3%. Daarmee was het aandeel de grootste procentuele stijger binnen de AEX. Andere grote stijgers waren uitgever VNU (+2,3% op EUR42,03) en handelshuis Hagemeyer (+1,3% op EUR22,78), grootste dalers ict-dienstverlener Getronics (-3,4% op EUR4,87) en toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie ASML (-2,8% op EUR26,05).

Voor de supermarktfondsen Ahold en Laurus was het gisteren een spannende dag. De eerste opende zijn vernieuwde supermarkten Albert Heijn en voerde daarmee in een verlengd weekeind een operatie uit waarvoor concurrent Laurus twee jaar uittrekt. Voor de laatste was het afwachten of de koersdruk van de afgelopen dagen van de ketel zou zijn.

Ahold, dat gistermiddag eveneens de overname aankondigde van vijf Braziliaanse hypermarkten van het Franse Carrefour (gezamenlijke omzet: EUR50 miljoen), moest uiteindelijk EUR0,36 terug tot EUR37,03; Laurus EUR0,10 op EUR5,60. Het door Laurus-bestuursvoorzitter Ole van der Straaten en zijn spin doctor Ton Elias ingezette pr-offensief leek daarmee alleen op korte termijn vruchten af te werpen, want tussentijds werd met EUR6,05 een hoogste punt op het bord gezet.

Op de lokale markt sloot het aandeel Tulip Computers ruim 21% hoger op EUR0,63. De producent van personal computers heeft een order van de overheid in de wacht gesleept ter waarde van ƒ45 miljoen. Tulip gaat 10.000 pc's leveren en bijbehorende trainingen verzorgen voor 6700 leraren in Bangladesh.

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.