De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Monti verbiedt fusie
tussen Honeywell en GE

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x362, 35kb)
Eurocommissaris Mario Monti (Concurrentiezaken (Foto: ANP)
STRAATSBURG/ BRUSSEL - De Europese Commissie heeft gisteren definitief een stokje gestoken voor wat 's werelds grootste industriële fusie had moeten worden, de overname van Honeywell door General Electric, een deal met een prijskaartje van $42 miljard. Volgens de verantwoordelijke eurocommissaris Mario Monti (Concurrentiezaken) zou de fusie, als ze was doorgegaan, hebben geleid tot monopolievorming in de electronica- en luchtvaartindustrie, resulterend in hogere prijzen voor de Europese luchtvaartmaatschappijen en de Europese consumenten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Eurocommissaris Mario Monti (Concurrentiezaken (Foto: AP)
Het is de veertiende keer in meer dan tien jaar tijd dat de Europese Commissie een grote fusie blokkeert, op een totaal van 1600 onderzochte gevallen. Juni vorig jaar blokkeerde de Commissie ook een fusie tussen de Amerikaanse telecomconcerns MCI Worldcom en Sprint, maar die fusie was van begin af al twijfelachtig. Het is nu de eerste maal dat de Europese Commissie een afgekaarte fusie tussen twee zuiver Amerikaanse bedrijven afwijst, een fusie die nota bene al was goedgekeurd door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten.

'Supermario' Monti maakte gisteren zijn reputatie spijkerhard te zijn meer dan waar. "Ik betreur dat de betrokken bedrijven niet ver genoeg over de streep zijn gekomen om tegemoet te komen aan de bezwaren van de Europese Commissie. De Commissie en het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben nauw samengewerkt tijdens het onderzoek, maar jammer genoeg kwamen we op het einde tot verschillende conclusies", aldus Monti gisteren in Straatsburg, waar hij het besluit van de voltallige Europese Commissie toelichtte. De Commissie heeft dermate veel sancties tot haar beschikking om het internationaal zaken doen van bedrijven te belemmeren, dat de Commissie de macht heeft om ook voorgenomen fusies van Amerikaanse bedrijven te verhinderen. Sinds 1989 is de Europese Commissie bevoegd haar oordeel uit te spreken over bedrijfsfusies, ongeacht het land van herkomst. De betrokken bedrijven moeten dan wel een gezamenlijke omzet hebben die groter is dan 5 miljard euro (ƒ11 miljard) en bovendien moeten ze elk afzonderlijk binnen de EU- grenzen jaarlijks 250 miljoen euro omzetten.

Zelfs de Amerikaanse president Bush bemoeide zich met de zaak door op de EU-top in Göteborg in juni een goed woordje te doen voor de deal. Amerikaanse senatoren waarschuwden voor een bekoeling van de handelsbetrekkingen als Europa het poot stijf hield, maar voor Monti is dat alleen maar een aanmoediging.

De fusie-onderhandelingen tussen General Electric en Honeywell ontaardden in een maandenlange strijd tussen GE en de Europese Commissie, die vergaande concessies eiste van GE om de fusie alsnog doorgang te kunnen laten vinden. Uiteindelijk weigerde GE de verkoop van enkele essentiële bedrijfsonderdelen omdat ze die nu juist zo graag wilde hebben. Op het besluit van de Europese Commissie steeg het aandeel GE, maar Honeywell zakte verder terug.

De aankoop van Honeywell moet de kroon worden op het werk van GE-topman Jack Welch, in de wandelgangen al omgedoopt tot 'neutron Jack'" nadat hij bij zijn aantreden in 1981 meteen e e n op de vier werknemers (100.000 man) naar huis stuurde. Omdat hij niet op alle eisen van Monti in wilde gaan verloor hij het Brusselse pokerspel. "We wilden graag de overname doorzetten, maar niet tegen elke prijs", aldus Welch, die de reputatie heeft een slecht verliezer te zijn.

Honeywell is een behoorlijke smet op zijn loopbaan. Welch (65) wordt algemeen beschouwd als één van de grootste bestuursvoorzitters in het Amerikaanse bedrijfsleven, misschien wel de allergrootste. Tijdens zijn bewind steeg de beurswaarde van GE van 12 naar 500 miljard doller. Hij wilde langer aanblijven om Honeywell in te lijven, maar zal nu vermoedelijk vervroegd het stokje overgeven aan zijn beoogde opvolger Jeffrey Immelt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.