De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Baan in zee met
aartsrivaal SAP

door BERNARD VOGELSANG

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 8kb)
Laurens van der Tang
VOORTHUIZEN - Baan gaat samenwerken met zijn voormalige aartsrivaal SAP. Door deze alliantie wordt het mogelijk om software van het Duitse concern te installeren in de internetproducten van het Veluwse softwarehuis. Bovendien wordt Baan-topman Laurens van der Tang commissaris bij SAP-dochter Portal. "Deze samenwerking toont aan dat de software-industrie volwassen aan het worden is", aldus Van der Tang.

Het is voor het eerst in de historie van Baan dat het de krachten bundelt met SAP, de grootste softwareproducent van Europa. Jarenlang hebben beide partijen elkaar keihard beconcurreerd.

Zo troefde Baan in 1994 SAP af bij het verkrijgen van een miljoenenorder van Boeing, een succes waar de toenmalige software-ontwikkelaar Van der Tang destijds een belangrijke rol bij speelde. De samenwerking met SAP is mogelijk geworden doordat de Duitse gigant eind maart het Amerikaanse TopTier heeft overgenomen, waar Baan al jaren mee samenwerkte. Een opmerkelijk detail is dat Vanenburg Ventures, de investeringsmaatschappij van de broers Jan en Paul Baan, tot voor kort een meerderheidsbelang in TopTier had. Bij de overname door SAP is Vanenburg uit TopTier gestapt.

Volgens Van der Tang maakt de alliantie met SAP duidelijk dat de software-industrie volwassen aan het worden is. "Het draait om de oplossing voor de klanten, en niet langer of softwareproducent A of B daarbij wordt gebruikt."

Volgens de Baan-bestuursvoorzitter zal dit uiteindelijk leiden tot een beperkt aantal 'standaarden' in de software die wordt gebruikt om internet toegankelijk te maken. "Tot nog toe heeft iedere softwareproducent zijn eigen standaard gehanteerd. Daardoor zijn er tegenwoordig een stuk of twintig. Ik verwacht dat er uiteindelijk twee of drie standaarden zullen overblijven. Microsoft en IBM hebben absoluut de ambitie om hierbij hoge ogen te gaan gooien."

Van der Tang wil er niet op vooruitlopen wat de alliantie Baan en SAP financieel gaat opleveren. Wel stelt hij dat Baan op gebieden die niet onder het samenwerkingsverband vallen, hard blijft concurreren met de Duitsers. "Maar daar is niks mee. In de auto-industrie zie je ook dat producenten op sommige gebieden samenwerken, terwijl ze elkaar op andere gebieden beconcurreren."

Aan Van der Tang de taak om die strijd in het voordeel van Baan te beslechten. Het Britse Invensys stelde vorig jaar zomer een belangrijke voorwaarde aan de overname van het toen nog zwaar noodlijdende softwarehuis: Van der Tang, op dat moment directeur van Baan Development, moest de nieuwe bestuursvoorzitter van Baan worden.

"Toen ik dat hoorde, vond ik het enerzijds een enorme uitdaging. Anderzijds vroeg ik me af of ik wel de goede man was om het te gaan doen", vertelt Van der Tang. "Toen ik begon was het bedrijf knap ziek. We hadden op dat moment per kwartaal $160 tot 170 miljoen aan uitgaven, terwijl daar maar $70 tot 80 miljoen aan inkomsten tegenover stonden."

Sinds het vierde kwartaal van 2000 is Baan weer winstgevend. In de eerste drie maanden werd zelfs een nettowinst van £6 miljoen geboekt. Van der Tang kan zich voorstellen dat beleggers die eind jaren negentig veel geld hebben verloren door het kopen van aandelen Baan, het vreemd vinden dat het softwarehuis het nu 'in no time' weer voor de wind gaat.

"Maar het succes komt niet uit de lucht vallen. Invensys heeft $1,5 miljard in Baan gestopt. Naast de overnamesom van $750 miljoen, heeft Invensys nog eens $750 miljoen geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, en in een ingrijpende herstructering. Door dat laatste zijn onze kosten ook fors omlaag gegaan." Daarnaast zijn oude klanten het Veluwse softwarehuis trouw gebleven. Toch vindt Van der Tang dat Baan nog niet helemaal weer op de kaart staat.

"Het is al een hele stap dat bedrijven weer serieus naar ons kijken als ze op zoek zijn naar software-oplossingen. Maar we hebben nog een lange weg te gaan om weer een leidende positie in de markt te kunnen innemen. Dat zal nog enkele jaren duren."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.