De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vakantiechaos in Spanje
   
 

BARCELONA - Toeristen in Spanje kunnen tijdens hun vakantie een hoop narigheid verwachten. Piloten van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia staken, waardoor gisteren bijna een kwart van de vluchten moest worden geschrapt.

Ook op andere plaatsen is het mis. In de populaire toeristenplaatsen Benidorm en Segovia wordt het vuilnis niet meer opgehaald.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 25kb)
Pilotenstaking in Spanje. (Foto: EPA)
Spanje is hard op weg om de kip met de gouden eieren, het toerisme, voortijdig de nek om te draaien. Aan het begin van het vakantieseizoen hebben de toeristen te maken met legio ongemakken, die ertoe dreigen te leiden dat de geïrriteerde vakantiegangers hun heil elders in Europa gaan zoeken.

Zo gingen gisteren de piloten van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia in staking. Van de 1019 vluchten werden er 238 geannuleerd waardoor een kleine 20.000 reizigers werden gedupeerd.

Ondanks het feit dat Iberia alles in het werk stelde om toeristen op andere vluchten onder te brengen, desnoods bij concurrerende luchtvaartmaatschappijen, leverde de staking voor enkele duizenden vakantiegangers aanzienlijke vertragingen op.

Het reisleed is voorlopig niet van de baan. De vakbond van piloten heeft nog zeven actiedagen ingelast in de komende twee zomermaanden. De Spaanse vice-premier, Rodrigo Rato, deed gisteren een vertwijfelde oproep aan Iberia en de piloten om een akkoord te bereiken om zodoende te verhinderen dat de verdere acties nog funestere gevolgen voor het toerisme zullen hebben.

Rotting

Op diverse plaatsen in Spanje is het voor de geplaagde toeristen afzien. In Benidorm heeft de frisse zeelucht plaats gemaakt voor een misselijkmakende rottingsgeur. Door een staking van de gemeentereiniging wordt in het populaire vakantieoord al twee dagen geen vuilnis opgehaald. De straten van Benidorm zijn ontoonbaar smerig omdat het afval in de brandende zon blijft liggen.

Nog kwalijker is de situatie in een andere toeristische trekpleister, Segovia. In het stadje op de Castiliaanse hoogvlakte, bekend om zijn Romeinse aquaduct, is de vuilnisophaaldienst al elf dagen in staking en is de stad herschapen in een grote, onwelriekende vuilnisbelt.

Ook de harde acties van de busmaatschappijen op de Balearen, die afgelopen weekeinde tot een enorme chaos leidden op de luchthavens van Mallorca, Ibiza en Menorca, werpen zwarte schaduwen vooruit. De horeca op de Balearen vreest voor een massale vlucht van toeristen door de onophoudelijke reeks problemen.

Diverse grote Duitse en Britse touroperators hebben al gedreigd de Balearen als vakantiebestemming te schrappen wanneer de problemen niet snel worden opgelost. Enkele Duitse reisorganisaties bieden vakantiegangers naar Mallorca al alternatieven aan naar andere bestemmingen voor hetzelfde geld.

De regionale president van de Balearen, Francesco Antich, heeft gisteren beloofd de transportsector te ordenen om nieuwe acties, die het imago van de Balearen ernstig schaden, te voorkomen. De horeca schat dat de blokkades van bussen afgelopen weekeinde de sector een slordige 270 miljoen gulden verlies hebben opgeleverd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.