De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Mrsa-gevaar maakt
ziekenhuisverblijf
buitenland langer

door René Steenhorst

   
 

DEN HAAG - Honderden Nederlandse vakantiegangers, die deze zomer in buitenlandse ziekenhuizen terecht komen, zullen daar nagenoeg zeker weken extra moeten doorbrengen. Dit omdat zij mogelijk drager zijn van de beruchte ziekenhuisbacterie mrsa en Nederlandse ziekenhuizen nauwelijks ruimte hebben om hen geïsoleerd te kunnen verplegen.

Dat voorziet de ANWB. De bond maakt zich, samen met drie andere alarmcentrales (SOS-International, Elvia en Eurocross) grote zorgen en spreekt van "een omvangrijk en zelfs groeiend probleem".

De taak van de vier Nederlandse alarmcentrales is patiënten, wanneer hun gezondheidstoestand dit toelaat, zo snel mogelijk naar Nederland te transporteren. Probleem is echter dat Nederlanders, die in het buitenland zijn verpleegd, dikwijls besmet zijn met de beruchte bacterie. Dat geldt met name voor mensen die in landen rond de Middellandse Zee zijn geweest.

De vier organisaties hebben besloten gezamenlijk de schouders onder het mrsa-probleem te zetten en de specifieke moeilijkheden van de komende maanden in kaart te brengen. Zij overwegen later dit jaar de uitkomsten te presenteren aan de verantwoordelijke gezondheidsautoriteiten.

In Nederlandse ziekenhuizen kunnen de 'mrsa-verdachte' patiënten veelal niet direct terecht, vanwege een groeiend tekort aan isolatiekamers. Deze ruimtes zijn nodig omdat de mrsa zeer besmettelijk is, ongevoelig is geworden voor veel antibiotica, en bij ernstig verzwakte patiënten derhalve ernstige (wond)infecties kan veroorzaken. Elke patiënt die vanuit het buitenland naar een Nederlands ziekenhuis wordt overgeplaatst komt hier, volgens de Nederlandse richtlijnen, standaard in 'de isoleer' terecht, tot het moment dat wel of geen besmetting is vastgesteld.

Volgens ANWB-woordvoerder M. van Tol spelen zich rond achterblijvende Nederlandse vakantiegangers soms schrijnende situatief af: "Vaak verblijven zij moederziel alleen in zo'n ziekenhuis, spreken zij de taal niet en is bovendien niet zelden het peil van de gezondheidszorg kwalitatief van een veel lager niveau dan in ons land."

Daarom wordt, aldus de zegsman van de ANWB, nu steeds vaker uitgeweken naar België, waar het mrsa-beleid iets minder strak lijkt te zijn dan in ons land.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.