De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Tribunaal ziet 'zelfverdediging'
Milosevic met lede ogen aan

door Joost Ruempol

   
 

DEN HAAG - Nu Slobodan Milosevic, zelf jurist, voor 'zelfverdediging' heeft gekozen in zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal, worden de gebruikelijke juridische procedures op de proef gesteld. Het was de eerste keer dat een verdachte voor het VN-Tribunaal ervoor heeft gekozen zonder advocaten voorgeleid te worden.

Milosevic staat volledig in zijn recht zelf advocaat te spelen. De aanklagers hebben echter liever dat hij de best mogelijke verdediging krijgt, zo liet plaatsvervangend hoofdaanklager Graham Blewitt gisteren horen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 27kb)
Slobodan Milosevic. (Foto: ANP)
Voor Blewitt is dit van belang zodat de hele wereld kan zien dat de zaak tegen Milosevic een geloofwaardig proces was, ongeacht de uitkomst. Een probleem kan zich gaan voordoen als de aanklagers met Milosevic, de advocaat, dingen bespreken over Milosevic, de verdachte. Mogelijk zal de griffie als tussenpersoon gaan fungeren.

De meeste verdachten kiezen voor een uitgebreid team van advocaten, die zo mogelijk gespecialiseerd zijn in oorlogsmisdaden. Dit specialisme hebben slechts weinigen. De verdachten spelen dan feitelijk geen rol meer. Zij zitten veelal bewegingloos het proces uit. Puur juridisch gezien staat of valt de kwaliteit van een strafzaak bij het juridische steekspel dat advocaten en aanklagers voeren in de rechtszaal.

Milosevic kreeg gisteren in zijn cel bezoek van zijn advocaat Zdenko Tomanovic. Deze jurist uit Belgrado voorziet hem van adviezen hoe de zaak verder aan te pakken. Toma Fila, die aan het hoofd stond van het advocaten-team dat Milosevic in Belgrado bijstond, noemde de keuze voor zelfverdediging "krankzinnig". Milosevic heeft nog steeds het recht alsnog advocaten aan te nemen.

In de laatste week van augustus zal er een nieuwe zitting zijn waarbij advocaten, mits Milosevic deze heeft aangesteld, aanklagers en rechters de laatste stand van zaken bespreken. De voortgang van processtukken en welke getuigen gehoord zullen worden, komen dan ter sprake.

De huidige aanklacht zal niet worden uitgebreid met genocide in Kosovo. "Maar het onderzoek is nog niet afgelopen", aldus hoofdaanklager Carla Del Ponte in een interview met Le Monde gisteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.