De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Klanten verdeeld over
Albert Heijn nieuwe stijl

door MIRJAM BRINKS

   
 

AMSTERDAM - Dinsdagmorgen acht uur. Zomaar een Albert Heijn in zomaar een stad in Nederland. Als voorbijganger waan je je tussen de vele nieuwsgierige klanten eerder bij de entree van een attractiepark dan bij de voordeur van een supermarkt. Zondag en maandag waren de deuren van alle 678 supers van de Zaanse grootgrutter gesloten om gisteren in nieuwe stijl open te gaan. De consumenten stroomden binnen om met eigen ogen de metamorfose van hun winkel te aanschouwen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 41kb)
Albert Heijn. (Foto: ANP)
De oh's en ah's zijn niet van de lucht. Zo echter ook de verontwaardiging over verdwenen producten als die speciale soort aardbeienjam of het ongebakken kroepoek. "Kijk, de toastjes staan eindelijk tussen de chips en de nootjes", merkt een klant op terwijl aan de andere kant van de winkel iemand roept: "Welke idioot heeft de gepelde tomaten hier neergezet?"

Daar waar concurrent Laurus bijna twee jaar nodig denkt te hebben om alle 800 filialen om te bouwen tot Konmar, heeft Nederlands grootste supermarktketen slechts twee dagen uitgetrokken om alle vestigingen een compleet nieuw aanzien te geven. Ruim 1500 artikelen hebben plaats moeten maken voor producten als potten, pannen, bestek, computers en mobiele telefoons.

"Het is natuurlijk niet helemaal met elkaar te vergelijken", relativeert supermarktdeskundige Joost van der Laan. "Albert Heijn heeft immers niet net als Laurus de winkels verbouwd, er is alleen geschoven in het assortiment." Grote vraag is nu of de Nederlandse consument wel zit te wachten op dergelijke spullen in de 'buurtsuper'. "Van ons hoeft het niet hoor", reageert een ouder echtpaar dat net boodschappen heeft gedaan in een Amsterdams filiaal.

"Dit in de supermarkt?", vraagt een winkelende vrouw wijzend naar de zogeheten 'computer- en telefoonstraat'. "Voor deze spullen ga ik naar een speciaalzaak. Laat ze de ruimte benutten voor meer variatie in levensmiddelen."

"Verkopen ze echt mobiele telefoons", vraagt meneer Sanders die zojuist samen met zijn vrouw boodschappen heeft gedaan in een grote vestiging in Amsterdam-Zuid. "Wat jammer dat we dat niet gezien hebben", vervolgt hij. "Nog niet zo lang geleden hebben we hier voor een prachtige prijs een printer gekocht, en die werkt prima. Ik had eigenlijk ook wel even bij de mobieltjes willen snuffelen."

In de supermarkt klinkt op dat moment voor de zoveelste keer de stem van de 'spreekstalmeester': de indeling van de winkel is veranderd, als u iets niet kunt vinden, vraag het gerust aan een van de werknemers op de winkelvloer. Is deze extra service nu echt nodig? "Absoluut", meent Peter Leijenaar, bedrijfsleider van de Amsterdamse Gelderlandplein-vestiging. En inderdaad, aan de lopende band worden de winkelmedewerkers aangeklampt. "Waar staan de toastjes? Verkopen jullie die lekkere tomatensoep nog? En waar vind ik de bonus-aanbiedingen?

In de AH-nieuwe stijl is alles ingedeeld naar gebruiksmoment. Zo staan nu ook hier pasta en toebehoren bij elkaar. Iets wat bij concurrent Konmar al langer zo is. Ook heeft de Zaanse grootgrutter als laatste supermarkt in ons land de 'actiestraat' geïntroduceerd. De knal-oranje borden met Bonus erop kunnen klanten niet over het hoofd zien. "Prettig dat alle aanbiedingen nu bij elkaar staan, maar de presentatie is wel te veel Konmar", reageert een deskundige.

Vol trots kijkt bedrijfsleider Leijenaar zijn winkel in. "Zo'n 70 mensen zijn gedurende het 'ombouw-weekend' keihard bezig geweest om alles voor vandaag op orde te krijgen. En, natuurlijk zullen er mensen zijn die artikelen missen of bepaalde nieuwe producten onzinnig vinden, maar dergelijke reacties horen nu eenmaal bij veranderingen."

"Het is hartstikke mooi geworden hoor", roept een meisje naar de bedrijfsleider terwijl ze afrekent. "Iedereen die loopt te roepen dat 'ie iets niet kan vinden, kletst uit z'n nek. Ik heb alles in één keer gevonden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.