De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bedrijven in de rij voor
vestiging in Amsterdam

door Arianne Mantel

   
 

AMSTERDAM - Amsterdam heeft vorig jaar een absoluut record gevestigd met het binnenhalen van buitenlandse bedrijven. In totaal streken 96 ondernemingen uit de hele wereld neer in de regio Amsterdam. Ook de gemiddelde tevredenheid over Amsterdam als vestigingsplaats is gestegen. Van de ondervraagde bedrijven gaf 92 procent een 7 of hoger. In 1999 vestigden zich 94 buitenlandse bedrijven zich in Amsterdam en gaf 83 procent een zeven of hoger.

Met het bekendmaken van deze voor de hoofdstad zeer gunstige cijfers sluit scheidend VVD-wethouder Pauline Krikke (Economische Zaken) haar periode in de Amsterdamse gemeenteraad af om burgemeester van Arnhem te worden.

In het vorige jaar kwamen de meeste buitenlandse ondernemingen uit de Verenigde Staten (63 procent) en ruim een kwart uit Europa. Van de 96 nieuwe vestigingen werden er 21 in samenwerking met het Commissariaat voor de Buitenlandse Investeringen in Nederland (CBIN) binnengehaald en 75 autonoom door de afdeling Economische Zaken Amsterdam.

Redenen om Amsterdam uit te kiezen zijn volgnens de bedrijven de nabijheid van Schiphol, de goede infrastructuur en bereikbaarheid en de talenkennis van de Amsterdammers. Als zwakke punten worden het vinden van geschikt personeel genoemd en het gebrek aan huisvestingsmogelijkheden voor personeel. Ook de files en opstoppingen in de hoofdstad worden als nadelig ervaren.

Vertrekkend wethouder Krikke is meer dan blij met de jaarcijfers over 2000: "Ik vind dit een mooi afscheidscadeau na vijf jaar verantwoordelijk geweest te zijn voor de economie en de werkgelegenheid van Amsterdam. Er is weer een record gebroken met 96 bedrijven en ruim 1600 nieuwe arbeidsplaatsen. De reeds gevestigde buitenlandse bedrijven in de stad vertoonden vorig jaar een doorgroei van 3500 arbeidsplaatsen: ruim 5000 werkplekken dus in dat ene jaar!"

Dat de meerderheid van de buitenlandse bedrijven met 35.000 arbeidsplaatsen gericht zijn op ICT, ervaart Krikke als een persoonlijk succes. "Want ook al hebben we het economische tij mee, het was enkele jaren geleden lang niet zeker of Amsterdam mee zou gaan in de vaart van de ICT- en moderne mediasector. Daar had ik bij mijn aantreden mijn zinnen op gezet."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.