De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 2 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Een hindernis te ver

door Valentijn Driessen

   
 

ARNHEM - De Europese springtitel lag in Arnhem voor Wout-Jan van der Schans een hindernis te ver. Tenminste voor z'n hengst Broere VDL Corland. De eerste ronde kwam het paard nog foutloos over de hindernissen, maar in de finale ging het fout. Zodanig zelfs dat Van der Schans niet alleen Ludger Beerbaum op Gladdy's voor liet gaan naar de Europese titel, maar nog zeven combinaties hem passeerden en de thuisrijder uit Lunteren als negende het EK eindigde. "Teleurstellend als je de geschiedenis van dit EK terughaalt."

Vanaf dag één werd gewacht op de ineenstorting van de Nederlandse combinatie. Van der Schans zat als vierde man in de nationale ploeg en moest het pad effenen tijdens het jachtspringconcours vanwege de snelheid in combinatie met behoedzaamheid. Om verder een rol te spelen, miste Corland ervaring en zou de sleutelbeenbreuk, die Van der Schans drie weken geleden overhield aan een val, te veel dwarszitten. "Maar het bleef fantastisch gaan en dan kijk je vooruit. Maar in één klap was de pijp leeg. In de driesprong lukte het me niet de hengst onder druk te houden en daarna stapelden we fout op fout." Corland kwam niet hoog genoeg en hij schrok zodanig van de harde aanraking met het houtwerk, dat de concentratie wegvloeide.

In de paddock zat Beerbaum te wachten op de fouten in de laatste omloop van de Nederlander. "Eens moesten ze komen. Zeker niet vanwege de kwaliteiten van Van der Schans of de druk die op hem kwam te liggen. Hij heeft juist maximaal gereden. Nee, gewoon omdat de hengst net dat beetje kracht ontbeert wat nodig is om vijf rondjes in vier dagen overeind te blijven. Hoewel mijn merrie drie jaar jonger is, heeft zij dat vermogen wel."

Van der Schans kon niet anders dan de mening van Europees kampioen Beerbaum onderschrijven. "Hij heeft met Gladdy's het beste paard." Als Beerbaum de piste binnenrijdt vraagt iedereen zich af: waar kan een balk vallen? Terwijl bij de presentatie van Van der Schans een ieder zich afvraagt: welke balk valt er? "Ik heb met Classic Touch en Ratina Z achtereenvolgens de olympische titel en Europese titel gewonnen, maar Gladdy's gaat na deze titel nog veel meer winnen omdat ik in haar de combinatie van de sterke eigenschappen van m'n twee andere prijsmerries heb gevonden."

Waar Beerbaum zweert bij merries "ze vechten meer voor de ruiter" zet Van der Schans, de ex-militaryruiter, vooral z'n kaarten op hengsten. "Ik sta bekend daar goed mee overweg te kunnen en krijg ze vaak aangeboden om te rijden. Overigens heeft Corland bewezen te kunnen knokken tot het gaatje. Anders hadden we hier nooit zover gekomen. In de eerste ronde sprong hij overtuigend en vocht hij zich door het parcours heen. Maar Beerbaum heeft gelijk als hij stelt: eens is het op voor een paard. Je baalt dat het moment net te vroeg komt, maar volgende week overheerst de voldoening over het hele verloop van het EK. Zo zit ik wel in elkaar."

Eens zou het blik met mirakels leeg zijn, maar zo'n tragisch einde verdiende de combinatie niet. "Het is moeilijk om voor jezelf te spreken, maar Corland had meer verdiend dan een negende plaats", sloot Van der Schans z'n EK af. "Maar ik beloof dat deze combinatie volgend jaar op het WK in Spanje terugkomt."

Opnieuw zal hij dan moeten afrekenen met Ludger Beerbaum en Gladdy's. En tevens met de 'Belg' Jos Lansink. Slechts twee maanden rijdt de voormalige Nederlander op AK Caridor Z en gisteren reikte hij al tot plaats vijf. "Verschrikkelijk balen. In de eerste omloop krijg ik een onnodige fout anders had ik hier in 'eigen land' een medaille opgehaald." Lansinks eeuwige ploeggenoot van weleer Jan Tops keek minder beteuterd hoewel hijzelf na het jachtspringconcours afhaakte. "Rolf Göran Bengtsson is mijn stalruiter en op m'n paard Isovlas Pialotta werd hij tweede met Zweden en derde individueel. Verder is de winnende merrie Gladdy's ooit voor de helft van mij geweest. Drie jaar geleden heeft Beerbaum mijn aandeel gekocht. Zo haal ik nog enige voldoening uit een voor mij persoonlijk mislukt EK."

Alleen met nummer twee van het EK, de Belg Ludo Philippaerts en de ruin Otterongo, heeft Tops geen relatie. De prestatie van de Belg betekende de eerste medaille voor België sinds 25 jaar nadat Philippaerts eerder 4e, 5e en 6e werd op achtereenvolgens de Olympische Spelen, een Europees en wereldkampioenschap.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 2 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.