De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 2 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  In 10e profjaar breekt
'Beul van Eefde' door
met nationale titel

Van onze speciale verslaggevers

   
 

NIJMEGEN - Toen zijn nieuwsgierigheid het won van zijn spontaniteit, besloot Jans Koerts om voor alle zekerheid toch maar even een kijkje te nemen op het nieuwe parcours van het NK-wielrennen. Aanvankelijk had hij besloten om de titelstrijd te laten schieten. Berg en Dal, dat was niets voor hem. Het vooringenomen standpunt werd na de verkenning drastisch herzien.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Jans Koerts (Foto: foto Cor Vos)
Het bijna vlakke parcours bleek op het lijf van de gedrongen Koerts geschreven te zijn. Daarom trapte hij in het Gelderse land acht dagen 1200 kilometer achter de scooter weg en kreeg hij een helder beeld van de ruim 13 kilometer lange omloop. Vanaf de start was de coureur van het Amerikaanse Mercury alert om na een boeiende wedstrijd in de sprint geen fout te maken. "Ik wist dat ik op dit parcours goed moest opletten", klonk het nuchter. "Dat heb ik gedaan."

In Nijmegen boekte de kosmopoliet alweer de zesde overwinning van dit seizoen. De mooiste en op een uitstekend moment. Door het wegvallen van co-sponsor Viatel moet John Wordin, manager van zijn ploeg, op zoek naar een nieuwe geldschieter. Twee weken terug schitterde de ploeg in een serie wedstrijden in de VS. Koerts won in Philadelphia en Van Bon in Washington en in Lancaster. Ondertussen investeerde de hoofdsponsor voor circa vijf miljoen gulden aan reclame-uitingen. Dat bedrag, zo wezen metingen uit, werd dubbel en dwars terugverdiend. Daarom is het management optimistisch over het aantrekken van een nieuwe co-sponsor, die eenderde van het budget van ruim tien miljoen gulden voor zijn rekening moet nemen.

In dienst van Mercury deed Koerts datgene wat er van hem mag worden verwacht, al waren zijn overwinningen in vergelijking met voorgaande jaren van beduidend beter niveau. Wie een rit in Parijs-Nice kan winnen, kan in de sprint iedereen aan. Zeker als je zoals Koerts ook nog in staat bent om met de elf op de pion nog te versnellen. De coureur uit het Belgische Weelde krijgt in de Tour echter niet de kans om zich met de allergrootsten te meten. Door het nationalistische selectiebeleid van directeur Jean-Marie Leblanc kreeg Mercury geen uitnodiging, terwijl de ploeg op de elfde plaats van de Wereldranglijst bivakkeerde.

In Nijmegen haalde de tiendejaars prof zijn schouders op toen hij met de grillen van de Fransman werd geconfronteerd. "Ik heb dit seizoen al zoveel tegenslag achter de rug. Dit kon er nog wel bij. Na de Ronde van Langkawi, waarin ik twee ritten won en zes dagen aan de leiding reed, werd ik getroffen door een tropisch virus. Man, wat was ik ziek. Hoge koorts, overgeven, diarree, dat werk. Na 24 uur was alle ellende voorbij. Maar de kwaal bleef terugkomen. In Langkawi heb ik ook nog mijn arm gebroken. Daar was ik sneller van hersteld dan van die infectie. In het ziekenhuis ben ik binnenstebuiten gekeerd, maar kon men niets vinden. De artsen wisten niet waar ze naar moesten zoeken. Sinds De Vierdaagse van Duinkerken begin mei heb ik nergens meer last van. Daar werd ik drie keer tweede."

Op het NK bewees Jans Koerts opnieuw zijn goede vorm door bijna de gehele middag voorin te rijden. Jaren geleden was er in de stal van Jan Raas geen plaats meer voor de 'Beul van Eefde'. In Nijmegen nam hij sportieve revanche. "Ik ben destijds aan de kant gezet. Raas heeft toen een foutje gemaakt, want hij had voor weinig geld een hele goede knecht kunnen hebben."

En een sprinter die op een niveau is gekomen waarop hij iedereen kan verslaan. "Het prijskaartje gaat nu omhoog", vergeleek de opvolger van Leon van Bon lachend. Waarna hij vooruitkeek naar de naderende vakantie. "Ik ga nu maar wat kermiskoersen rijden. Dat doe ik wel vaker."

Elite met en zonder contract. 1. Koerts193,2 km in 4.23.41 (43,962 km/u), 2. Kemna, 3. De Koning (winnaar elite zonder contract), 4. Boogerd, 5. Van Pelt (2e elite zonder contract), 6. Van der Ven, 7. Hoedemakers, 8. De Jongh, 9. Meijs, 10. Van Dijk, 11. De Jong (3e elite zonder contract), 12. Van Schalen, 13. Luppes, 14. Hiemstra, 15. Van der Velden (4e elite zonder contract), 16. Vierhouten, 17. Marco Engels (5e elite zonder contract), 18. Pieterse (6e elite zonder contract ), 19. Kramer (7e elite zonder contract), 20. Lucassen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 2 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.