De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 2 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israël valt radarpost
Syrië in Libanon aan

   
 

JERUZALEM - Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben gisteren een Syrische radarpost in de Bekaa-vallei in Oost-Libanon bestookt. Het was een vergelding voor aanvallen van Hezbollah met mortiergranaten op het omstreden gebied Shebaa Farms van afgelopen vrijdag. Twee Syrische en een Libanese militair raakten gewond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Als vanouds drukken Sjimon Peres (links) en Jasser Arafat elkaar de hand . (Foto: AP)
Het was de tweede luchtaanval van Israël op Syrische stellingen binnen drie maanden. Hezbollah reageerde op de jongste aanval met nieuwe beschietingen op Israëlische stellingen in Shebaa Farms, een gebied dat Libanon opeist, maar dat volgens Israël - bezet - Syrisch grondgebied is. De Israëli's schoten terug, een Libanese boer raakte hierbij gewond.

Hoewel de sjiïtische Hezbollah zegt zelfstandig te opereren in Zuid-Libanon, is Syrië daar de feitelijke machthebber en wordt door Israël verantwoordelijk gehouden voor de gewelddadige acties.

Dit weekeinde ontstond tussen Israël en de Palestijnen opnieuw ruzie over de periode van 'absolute kalmte' die aan de werkelijke uitvoering van het vredesplan-Mitchell vooraf moet gaan. Volgens de Palestijnse leider Arafat is deze periode waarin geen gewelddadigheden mogen voorkomen, woensdag al ingegaan. Maar Israël wil eerst een dag zonder enig geweld.

Op de Westoever schoten Israëlische soldaten gisteren twee Palestijnen dood die explosieven aan de kant van de weg aan het plaatsen waren.

In een ziekenhuis in de Gazastrook overleed gisteren een Palestijnse jongen van 15 die vrijdag neergeschoten werd toen hij stenen gooide naar Israëlische soldaten, aldus Palestijnse bronnen. Sinds het vredesplan van Mitchell ruim twee weken geleden door beide partijen ondertekend werd, kwamen door het geweld elf Palestijnen en zeven Israëli's om. (AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 2 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.