De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Janssen wil zich via EK-strijd
terugvechten naar GP's

door Dick Springer

   
 

ASSEN - Niets zo vergankelijk als roem, vraag dat maar aan motorcoureur Jarno Janssen. Twee jaar lang maakte hij als 250cc-coureur deel uit van het Grand Prix-circus en werd hij op het TT-circuit van Assen bijna letterlijk op handen gedragen. Gisteren meldde hij zich als EK-coureur op het Drentse circuit en leek het hem wel gezellig om zijn voormalige WK-collega's even de hand te gaan schudden. Nog voor Janssen ook maar één GP-coureur had gezien, werd hij door suppoosten tegengehouden. "Ze hebben gelijk, ik heb niet de juiste pas en heb daar in feite dus niets te zoeken", meldde hij enkele uren na het voorval zonder wrok. "Maar het doet wel pijn om aan de andere kant van het hek te staan; dat is immers de kant waar ik niet wil staan."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Jarno Janssen (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Met 'de andere kant van het hek' doelt Janssen op het rennerskwartier voor de coureurs die dit jaar in acht races strijden om het Europees kampioenschap. Na twee GP-jaren bij het team van Arie Molenaar was de coureur uit Griendtsveen genoodzaakt een stapje terug te doen. "Eigenlijk zag ik de bui een paar GP's voor het einde van het seizoen al hangen", bekent hij openhartig. "Een start in het GP-veld voor 2001 zou heel erg moeilijk worden. Dan moet je dus knopen gaan doorhakken, dat is moeilijk." Janssen wikte en woog, kreeg van teammanager Arie Molenaar zijn 'oude' Honda te leen en hakte vlak voor de start van het EK-seizoen de knoop door. "Met slechts één doel voor ogen, in 2002 wel weer een GP-start krijgen, besloot ik aan de EK-strijd mee te gaan doen. En ik weet wat me te doen staat, want wil ik in aanmerking komen voor een GP-start, dan moet ik gewoon bij de eerste drie in de EK-eindstand staan."

Je kunt van de inmiddels 25-jarige Janssen zeggen wat je wilt, maar voor de strijdlust die hij sinds die moeilijke beslissing aan de dag legt, verdient hij minstens een lintje. "Helemaal niets had ik, alles moest van de grond af worden opgebouwd. Alles wat ik bezat, heb ik in de waagschaal gelegd. Het was echt 'alles of niets', want ik realiseerde me donders goed dat een mislukt jaar in de EK-strijd de definitieve doodsteek zou betekenen."

Maar het bewonderenswaardige doorzettingsvermogen van Janssen werpt zijn vruchten af. Hij won de laatste EK-race, enkele weken geleden in Rijeka en komt mede door deze zege als koploper in de EK-stand naar Assen. "Ik voel me ijzersterk en ben enorm gegroeid. Maar in het GP-circus heb ik dan ook een keiharde leerschool gehad. Nu ben ik eigen baas, heb nieuwe mensen om me heen verzameld en die vervolgens dusdanig gemotiveerd dat ze allemaal een extra stapje voor me doen. Iedereen zei na mijn mislukte GP-avontuur dat ik nu eerst maar eens moest bewijzen wat ik waard ben. En dat ben ik nu dus aan het doen."

Het resulteert in onwaarschijnlijke werkweken. "Ik ben niet alleen coureur, maar ook chauffeur van de truck en kok voor mijn teamleden. Aan die overwinning in Rijeka zijn heel wat bloed en tranen vooraf gegaan. Eerst rij ik zelf bijna 2000 kilometer naar Kroatië, waarna de monteurs na aankomst direct aan het werk gaan. Ik neem een douche om fris te worden en ga vervolgens het eten voor de monteurs verzorgen. En dan moet er natuurlijk ook nog geracet worden. Echt, het is loodzwaar; maar als je dan op zondagmiddag op de bovenste verdieping van het erepodium staat en je ziet je monteurs met tranen in de ogen kijken, ben je die 2000 kilometer en alle andere ellende spontaan vergeten."

Naast dat ene doel een GP-start in 2002 waar dit seizoen alles voor aan de kant moet, heeft Janssen in Assen nog een ander (goed) doel voor ogen. "De ruimte op de kuip van mijn motorfiets heb ik beschikbaar gesteld voor 'Riders for Health', een organisatie die zich inzet om motoren naar hulpverleners in arme landen te sturen", aldus Janssen. "Natuurlijk ben ik op zoek naar sponsoring voor mijn eigen activiteiten, maar dit leek me voor één keer wel een mooi gebaar. Gelukkig heb ik zelf sponsoring van een supermarkt, waar ik gratis het eten voor mij en mijn monteurs uit de schappen mag trekken. En ook een tankpas is via een sponsor geregeld, dus ik red het echt wel."

Of dat ook geldt voor zijn streven volgend jaar weer in de GP's te rijden, weet slechts de toekomst. "Zelfs al word ik Europees kampioen, dan nog heb ik geen garanties, Die heb je namelijk nooit, dat heb ik aan den lijve ondervonden. Nu is het nog te vroeg om al met teams te praten over volgend seizoen. Ik moet en wil me eerst bewijzen, aan luchtkastelen heeft niemand iets."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.