De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Rusland te sterk voor Oranje

door Willem Held

   
 

KATOWICE - Geen enkele overwinning, toch een opgelucht gevoel. De Nederlandse volleyballers besloten de World League met een 3-1 nederlaag tegen Rusland, maar zijn positief gestemd. Uit de prestaties in Polen blijkt dat het gat tussen het nieuwe Oranje en de echte wereldtop niet onoverbrugbaar is. "We hebben onszelf wat onderschat", sprak aanvoerder Reinder Nummerdor. "Wanneer we niet zo hadden opgekeken tegen sommige landen, had er hier meer in gezeten. Maar goed, we kunnen alleen nog maar beter worden."

Met die laatste opmerking doelt Nummerdor niet alleen op de progressie van de jongelingen, maar ook op de mogelijke comeback van de geblesseerde Guido Görtzen en de van zijn rust genietende Bas van de Goor. Met Görtzen in de gelederen had Oranje in Katowice wellicht een wedstrijd kunnen winnen. De Nederlandse ploeg miste een krachtpatser die werkelijk indruk maakt op de tegenstander. Dat deed vervanger Jochem de Gruijter niet, ook al speelde hij bij vlagen verdienstelijk. En Allan van de Loo, die tegen Rusland als invaller fantastisch presteerde, is niet in staat zo'n kunststukje vaak te vertonen. Bondscoach Goedkoop erkende dat hij Van der Loo in de afgelopen dagen wellicht meer speeltijd had moeten gunnen. "Hij was serieus fris in zijn hoofd. Dat had ik eerder moeten inschatten."

Maar wanneer Görtzen tijdens het EK in september weer van de partij is, zijn Van der Loo en De Gruijter naar de achtergrond verdwenen. "Guido komt sowieso terug en wil heel erg graag presteren met dit team", weet Rinder Nummderdor. Over voormalig aanvoerder Bas van de Goor, die in de komende dagen een besluit neemt over zijn terugkeer, is de huidige captain minder uitgesproken. "Ik durf echt niet te zeggen welke kant het op zal gaan. Het is jammer dat Bas ons niet vaak heeft zien spelen, want dan had hij gezien dat we goed bezig zijn. Maar ja, hij moet wel zin hebben om mee te doen in het nieuwe team en hij zal ook moeten wennen aan de andere sfeer. Ik zal hem in ieder geval eens bellen."

"Met Guido en Bas er bij hebben we weer serieus een sterk team", weet bondscoach Goedkoop. 'Maar mijn mening over de terugkeer van Bas is duidelijk. Als hij helemaal fris is in zijn hoofd en zelf echt wil: graag. ' De nieuwe leidsman van Oranje heeft oog voor vedette Van de Goor maar ook voor zijn opvolgers. "De voornaamste les van deze World League is dat we over enkele nieuwe spelers beschikken die echt op hoog niveau mee kunnen gaan doen. We hebben misschien iets minder power dan andere toplanden, maar gelukkig kun je in het volleybal nog steeds winnen door technisch beter te zijn. Dat geeft me hoop voor de toekomst van het mannenvolleybal. Als het zich nog meer ontwikkelt als krachtsport, is er niet veel meer aan. Wij maakten hier nog te veel technische fouten door de hoge snelheid en de hoge druk. Maar in de komende periode van training kunnen we er voor zorgen dat het aantal kleine fouten afneemt."

Terwijl Goedkoop zich verheugt op vijf weken van training in juli en augustus, zijn verreweg de meeste internationals dolblij dat ze even twee weken vakantie hebben. Zeven weken lang reisden ze in het slopende ritme van de World League de wereld rond. Libero Joost Kooistra: "Vooral in mentaal opzicht was het vreselijk zwaar. Ik zit er op dat vlak eigenlijk dwars door heen."

Rusland-Nederland 3-1 (25-23, 25-19, 15-25, 25-18)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.