De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Heineken op zoek naar
bierbrouwerij in Servië

door Ronald Veerman

   
 

BELGRADO - Bierbrouwer Heineken bekijkt of haar activiteiten in Joegoslavië fors kunnen worden uitgebreid via de overname van een lokale Servische brouwer, waardoor het bierconcern een nieuw land aan haar lange lijst met buitenlandse deelnemingen zou toevoegen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
De Heineken-trein stopt waarschijnlijk ook in Servië.
Volgens staatssecretaris Ybema (Economische Zaken), die gisteren een handelsmissie aan Joegoslavië afsloot, is Heineken samen met Philips en een groot aantal kleinere Nederlandse bedrijven zeer geïnteresseerd in handel met het tot voor kort door een boycot getroffen land.

"Heineken is de biermarkt in Joegoslavië nu zeer grondig nader aan het verkennen", aldus Ybema. "Ze willen mogelijk een bedrijf opkopen om hun activiteiten hier fors uit te breiden."

Volgens de bewindsman biedt Joegoslavië enorme mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven als Heineken, nu de economische boycot na de val van president Milosevic en de komst van een nieuwe democratische regering is opgeheven.

"Dit is een enorm bierland. Daarnaast zie je veel andere Nederlandse bedrijven die hier een nieuwe activiteit willen opzetten, maar ook ondernemingen die zich eerder hadden teruggetrokken of nog slechts op zeer kleine schaal handel dreven weer terugkeren."

Terwijl een Heineken-woordvoerder toegeeft dat de onderneming in Servië aanwezig is geweest om de markt te verkennen, gaat het volgens hem slechts om een oriëntatie. "Wij kijken naar alle 130 markten waar we nog geen eigen brouwerijen hebben", aldus de zegsman.

Zo overweegt Philips op korte termijn zeer fors te gaan investeren in een zeer verouderde beeldbuizenfabriek, waardoor deze nog jarenlang een forse productie moet kunnen halen. "Volgens Philips is er nog zeker 20 tot 25 jaar een markt voor deze beeldbuizen en is het nuttig de fabriek weer volledig op te starten en te moderniseren."

De handel tussen Nederland en Joegoslavië laat door al deze ontwikkelingen dan ook voor het eerst in jaren weer een groei zien. "De bedrijven durven weer na tien jaar van boycotten en embargo's. De export vanuit Nederland is het afgelopen jaar reeds met 35% gestegen van 55 naar 75 miljoen euro en dat gaat zeker doorzetten", zo stelt de staatssecretaris.

Ybema ziet naast grote bedrijven als Heineken en Philips vooral ook goede kansen voor het midden- en kleinbedrijf in Joegoslavië. "Met name de landbouw is hier een zeer belangrijke sector, waar het Nederlandse bedrijven goede zaken zou kunnen doen", aldus de bewindsman, die ook op het gebied van transport en infrastructuur handelsmogelijkheden ziet. "Vooral door de wederopbouw na de oorlogsschade is er op dat gebied veel werk."

Ook de banksector biedt volgens Ybema goede kansen. "Deze sector staat er nu heel slecht voor en het systeem van circa 80 kleine staatsbanken is ingestort", aldus de bewindsman, die merkt dat de Joegoslaven veel behoefte hebben aan een goed werkende westerse bankwereld.

De Rabobank is momenteel serieus aan het kijken of in Joegoslavië zaken kunnen worden gedaan. "Juist voor de Rabobank kan Joegoslavië een gunstige markt blijken, vanwege het grote belang van de agrarische sector", aldus Ybema.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.